Cea mai grea perioada a crizei financiare din Grecia a luat sfarsit, iar celelalte tari din zona euro nu se vor confrunta cu astfel de probleme, a declarat Romano Prodi, fostul presedinte al Comisiei Europene, citat de Bloomberg.

"In cazul Greciei, problemele sunt depasite complet. Nu vad alte cazuri similare in Europa. Nu cred ca exista vreun motiv pentru a crede ca sistemul euro se va prabusi sau va fi grav afectat din cauza Greciei", a declarat Prodi intr-un interviu acordat la Shanghai.

Acesta a precizat ca autoritatile de la Atena au facut eforturi pentru reducerea deficitului bugetar, care a ajuns anul trecut la 12,7% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai ridicat din Uniunea Europeana.

Guvernul grec a anuntat saptamana trecuta ca a adoptat reducerile bugetare suplimentare de 4,8 miliarde de euro, aceasta fiind a treia runda de masuri de austeritate luata in acest an. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Grecii se opun insa masurilor de austeritate suplimentare anuntate de guvernul elen. Potrivit unui sondaj publicat vineri, 76% din angajatii din sectorul privat si 68% din pensionari se opun acestor masuri.