Micro-intreprinderile ar putea fi scutite de obligatia de a intocmi situatii financiare anuale, dupa adoptarea miercuri la Strasbourg a unor modificari la reglementarile privind conturile anuale. Companiile vor continua insa sa pastreze inregistrari ale tranzactiilor comerciale si ale situatiei lor financiare, informeaza un comunicat al Parlamentului European.

In rezolutia adoptata cu 445 de voturi favorabile, 196 ''impotriva'' si 21 abtineri, Parlamentul cere o revizuire generala in 2010 a celei de-a patra si a celei de-a saptea Directive privind dreptul societatilor comerciale.

Aproape 7,2 milioane de companii europene sunt supuse reglementarilor de raportare prevazute de directivele comunitare privind conturile anuale. 5,4 milioane (aproape 75%) dintre acestea sunt "microentitati", de exemplu magazinele de flori sau micile brutarii. Acestea sunt active la nivel local sau regional si cu activitati transfrontaliere reduse sau inexistente. Aceasta propunere ar permite statelor membre sa-si imbunatateasca mediul de afaceri pentru micro-companii prin eliminarea obligatiilor de raportare care le sunt aplicate acum si sa creasca astfel competitivitatea acestora, precum si potentialul de crestere economica.

"Aria de actiune a microintreprinderilor este in general limitata la piata regionala si locala. Astfel, acestea nu au nici un impact transfrontalier pe piata europeana si concluzia logica este ca ele nu ar trebui sa fie supuse regulilor pietei interne a UE", a declarat raportorul Klaus-Heiner LEHNE (PPE, DE).

Scutirile de intocmire a situatiilor financiare anuale s-ar putea aplica companiilor care indeplinesc doua din urmatoarele criterii: totalul bilantului mai mic de 500.000 de euro, cuantumul net al cifrei de afaceri inferior sumei de 1 milion de euro si/sau o medie de 10 angajati pe durata anului financiar.

Un studiu mentionat in analiza de impact a Comisiei estimeaza un cost mediu de 1.558 de euro suportat de intreprinderi in scopul conformarii la obligatiile directivelor. Din aceasta suma, sarcina administrativa (care se refera la colectarea si prelucrarea informatiilor exclusiv in scopul conformarii la obligatiile legale, fara vreo necesitate economica reala) ar fi de 1.169 de euro, se mai arata in comunicatul PE.