Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Micro-intreprinderile ar putea fi scutite de obligatia de a intocmi situatii financiare anuale

Micro-intreprinderile ar putea fi scutite de obligatia de a intocmi situatii financiare anuale, dupa adoptarea la Strasbourg a unor modificari la reglementarile privind conturile anuale. Companiile vor continua insa sa pastreze inregistrari ale tranzactiilor comerciale si ale situatiei lor financiare.

Aproape 7,2 milioane de companii europene sunt supuse reglementarilor de raportare prevazute de directivele comunitare privind conturile anuale. 5,4 milioane (aproape 75%) dintre acestea sunt "microentitati", de exemplu magazinele de flori sau micile brutarii. Aceasta propunere ar permite statelor membre sa-si imbunatateasca mediul de afaceri.

Scutirile de intocmire a situatiilor financiare anuale s-ar putea aplica doar companiilor care indeplinesc doua din urmatoarele criterii: totalul bilantului mai mic de 500.000 de euro, cuantumul net al cifrei de afaceri inferior sumei de 1 milion de euro si/sau o medie de 10 angajati pe durata anului financiar.

Seful ENI: Nabucco si South Stream ar putea fuziona pe o portiune a traseului

Seful grupului italian ENI, Paolo Scaroni, sugereaza ca proiectele concurente Nabucco si South Stream ar putea beneficia de mai multe avantaje daca ar fuziona cel putin pentru o parte din traseul tranzitat.

Scaroni a adaugat ca cele doua proiecte au deopotriva puncte tari si puncte slabe.

Proiectul South Stream, dezvoltat de grupul italian Eni si Gazprom, cel mai mare producator si exportator de gaze naturale din lume, ar urma sa transporte gaz rusesc pe sub Marea Neagra spre sudul Europei. Nabucco este sprijinit de un consortiu format de OMV din Austria, Bulgargaz din Bulgaria, Botas din Turcia, RWE din Germania, MOL din Ungaria si Transgaz din Romania. Ambele proiecte ar ocoli Ucraina, ale carei relatii dificile cu Rusia au dus in trecut la intreruperea furnizarii de gaze spre Europa. Scaroni a aratat ca fuziunea Nabucco si South Stream ar permite in continuare Europei sa-si diversifice resursele de gaze, si ar facilita totodata diversificarea rutelor de tranzit.

Romano Prodi: Cea mai grea perioada a crizei financiare din Grecia a luat sfarsit

Cea mai grea perioada a crizei financiare din Grecia a luat sfarsit, iar celelalte tari din zona euro nu se vor confrunta cu astfel de probleme, a declarat Romano Prodi, fostul presedinte al Comisiei Europene. Acesta a precizat ca autoritatile de la Atena au facut eforturi pentru reducerea deficitului bugetar, care a ajuns anul trecut la 12,7% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai ridicat din Uniunea Europeana.

Guvernul grec a anuntat saptamana trecuta ca a adoptat reducerile bugetare suplimentare de 4,8 miliarde de euro, aceasta fiind a treia runda de masuri de austeritate luata in acest an. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Rata somajului din Islanda a urcat la 9,3% in februarie

Rata somajului din Islanda a urcat in februarie la 9,3%, de la 9,0% in luna anterioara. Pentru luna martie, departamentul muncii din aceasta tara estimeaza ca rata somajului va fi cuprinsa intre 9,1% si 9,5%.

Rata somajului din Islanda era de doar 2,0% in octombrie 2008, cand sectorul financiar islandez, ale carui active reprezentau de 11 ori valoarea PIB, s-a prabusit iar tara a intrat intr-o criza economica profunda.

Economia Islandei s-a comprimat anul trecut cu 6,5%, acesta fiind cel mai mare declin din istoria tarii.