Romania va oferi un randament mai mare decat Croatia in incercarea de a atrage investitorii spre cea mai mare emisiune de eurobonduri din istoria sa, desi ambele state au acelasi rating, transmite Bloomberg.

Guvernul roman intentioneaza sa vanda un miliard de bonduri cu o maturitate de cinci ani si un diferential de 275 de puncte de baza peste media pietei. Comparativ, Croatia (care are acelasi rating Baa3 ca si Romania din partea Moody's Investors Service, dar are un rating BBB minus, superior cu o treapta calificativului BB plus de care beneficiaza Romania, din partea Fitch Ratings) ofera un diferential de 229 de puncte de baza peste piata.

Emisiunea de eurobonduri a Romaniei este intermediata de Deutsche Bank AG, EFG Eurobank si HSBC Holdings Plc.

La inceputul acestei luni, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, isi declarase intentia de a vinde bonduri in valoare de aproximativ un miliard de euro si ar putea sa vanda si alte obligatiuni pana la finele anului. Este cea mai mare emisiune lansata pana acum de Romania, delegatia romana prezentandu-si oferta in marile centre financiare europene si in SUA. Vladescu este insotit in roadshow de viceguvernatorul BNR Cristian Popa, de secretarul de stat de la Finante Bogdan Dragoi si de reprezentanti ai bancilor care intermediaza operatiunea.