Comisia Europeana a virat joi suma de un miliard de euro in contul Trezoreriei, reprezentand a doua transa din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de 5 miliarde de euro, informeaza Mediafax. Executivul UE noteaza ca acordarea celei de-a doua transe catre Romania vine dupa o evaluare pozitiva a Comisiei cu privire la implementarea de catre autoritatile romane a conditiilor agreate in memorandumul tehnic de intelegere.

"Sunt fericit sa anunt ca Romania s-a conformat cu conditiile de politica impuse pentru acordarea celei de-a doua transe. Asistenta financiara acordata de Uniunea Europeana, FMI si alte institutii financiare internationale a ajutat Romania sa treaca peste partea cea mai grea a crizei economice si financiare", a declarat, intr-un comunicat, comisarul european pentru Afaceri Monetare si Economice, Olli Rehn.

El a mentionat ca este nevoie ca progresele realizate in sensul consolidarii fiscale sa fie insotite de reforme structurale, inclusiv de adoptarea si implementarea legii responsabilitatii fiscale si a legislatiei revizuite privind pensiile. Potrivit CE, Uniunea Europeana asteapta ca Romania sa implementeze reformele pentru indeplinirea conditiilor necesare acordarii urmatoarelor transe, care sunt stabilite in memorandumul tehnic de intelegere si prin memorandumul suplimentar, semnat in februarie.