Statele europene ar putea avea nevoie de 20 de ani pentru a reveni cu datoria publica la nivelul acceptat de criteriile de la Maastricht chiar daca ar lua masuri rapide pentru a-si controla deficitele bugetare, estimeaza Banca Centrala Europeana in raportul lunar publicat joi seara pe site-ul institutiei. Situatia este destul de serioasa, mai ales ca tarile din zona euro vor atinge in acest an un nivel al datoriei publice de 84% din PIB, fata de 60% cat este oficial permis.

  • Banca Centrala Europeana a lucrat cu 3 scenarii

BCE mai precizeaza ca a testat 3 scenarii legate de reformele bugetare necesare in vederea reducerii deficitului si a gradului de indatorare a statelor, mergand de la situatia in care acestea nu iau nicio masura pana la asumarea unor proiecte ambitioase.

Potrivit scenariului cel mai optimist, un nivel de referinta de 60% al indatorarii va fi atins la orizontul anului 2016. In cazul pesimist in care tarile nu ar lua nicio masura – situatie greu de admis, totusi- datoria publica a statelor ar urca in 2015 la peste 100%, urmand sa atinga 150% in 2026.

  • Nemtii au anuntat joi ca datoria publica a urcat la 1.700 miliarde de euro

In medie, luand in calcul un efort normal al tarilor de a tine sub control datoriile, intoarcerea la nivelul inregistrat inaintea declansarii crizei ar putea lua 20 de ani, noteaza oficialii BCE.

Raportul a aparut in aceeasi zi in care Germania a anuntat ca datoria publica a urcat la 70% din PIB, asta insemnand circa 1.700 de miliarde de euro. Pentru comparatie, PIB-ul Romaniei, adica valoarea tuturor bunurilor si serviciilor pe care le producem intr-un an de zile, a fost anul trecut de circa 120 miliarde de euro.

Raportul BCE mai consemneaza scaderea volumului finantarilor bancare acordate sectorului privat si necesitatea continuarii reformelor structurale. In capitolul dedicat analizei evolutiei economice a tarilor, Romania este asezata langa Ungaria, in dreptul carora autorii noteaza ca avem o inflatie ridicata si ca s-a inregistrat o atenuare a ritmului contractiei economice.