Banca Centrala Europeana a facut 3 scenarii pentru datoriile statelor. In cel mai fericit caz, revenirea va dura 20 de ani

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 12 martie 2010, 6:56 Economie | Finanţe & Bănci


Statele europene ar putea avea nevoie de 20 de ani pentru a reveni cu datoria publica la nivelul acceptat de criteriile de la Maastricht chiar daca ar lua masuri rapide pentru a-si controla deficitele bugetare, estimeaza Banca Centrala Europeana in raportul lunar publicat joi seara pe site-ul institutiei. Situatia este destul de serioasa, mai ales ca tarile din zona euro vor atinge in acest an un nivel al datoriei publice de 84% din PIB, fata de 60% cat este oficial permis.
 • Banca Centrala Europeana a lucrat cu 3 scenarii
BCE mai precizeaza ca a testat 3 scenarii legate de reformele bugetare necesare in vederea reducerii deficitului si a gradului de indatorare a statelor, mergand de la situatia in care acestea nu iau nicio masura pana la asumarea unor proiecte ambitioase.

Potrivit scenariului cel mai optimist, un nivel de referinta de 60% al indatorarii va fi atins la orizontul anului 2016.  In cazul pesimist in care tarile nu ar lua nicio masura – situatie greu de admis, totusi- datoria publica a statelor ar urca in 2015 la peste 100%, urmand sa atinga 150% in 2026.
 • Nemtii au anuntat joi ca datoria publica a urcat la 1.700 miliarde de euro
In medie, luand in calcul un efort normal al tarilor de a tine sub control datoriile, intoarcerea la nivelul inregistrat inaintea declansarii crizei ar putea lua 20 de ani, noteaza oficialii BCE.
Raportul a aparut in aceeasi zi in care Germania a anuntat ca datoria publica a urcat la 70% din PIB, asta insemnand circa 1.700 de miliarde  de euro. Pentru comparatie, PIB-ul Romaniei, adica valoarea tuturor bunurilor si serviciilor pe care le producem intr-un an de zile, a fost anul trecut de circa 120 miliarde de euro.

Raportul BCE mai consemneaza scaderea volumului finantarilor bancare acordate sectorului privat si necesitatea continuarii reformelor structurale. In capitolul dedicat analizei evolutiei economice a tarilor, Romania este asezata langa Ungaria, in dreptul carora autorii noteaza ca avem o inflatie ridicata si ca s-a inregistrat o atenuare a ritmului contractiei economice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2123 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Cine cui datoreaza ? (Vineri, 12 martie 2010, 8:13)

  falco [anonim]

  Am fost curios cine sint cei care detin aceste sume colosale si am cautat o harta globala cu datoriile .

  China e datoare , sute de miliarde , Sua 12 triliarde, germania 1,7 triliarde , noi miliarde , Ungaria la fel , Izrael de asemenea , Arabi si ei au destul , nuam gasit pe nimeni pe + ,toti sint pe minus . In final cine detin aceste sume colosale , sau e ceva de genul eu 1mil datorie la Ion , Ion 1 mil la Gheorghe , si Gheorghe 1 milion la mine . Atunci d.p.m.d.v. acesti bani sunt creati doar pe hirtie , poate sa dea cineva o explicatie rezonabila la cine detin in final aceste sume colosale ?
  • +1 (1 vot)    
   datorii (Vineri, 12 martie 2010, 8:40)

   ca sa stii [anonim] i-a raspuns lui falco

   De obicei aceste datorii sunt fata de trusturi internationale private. Pe scurt tarile sunt indatorate fata de miliardarii aia de care tot auzi pe listele Forbes.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu prea (Vineri, 12 martie 2010, 9:07)

    Falco [anonim] i-a raspuns lui ca sa stii

    In acest gaz listele Forbes sint total eronate , daca aduni averea la toti care apar pe acele liste nu se aproprie nici macr pe aprope fata de datoria USA doar . vorbim de triliarde sute de triliarde la nivel global .
   • 0 (0 voturi)    
    Serios??? (Vineri, 12 martie 2010, 9:08)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui ca sa stii

    Ma pufneste rasul citind prostiile pe care le debitezi!!! Cel mai bogat om din lume are 53 de miliarde(care nu is bani gheata, ci atat valoreaza afacerile lui). Daca numai Germania are datorii de 1700 de miliarde cum crezi tu ca banii astora pot acoperii imprumuturile astea uriase!!! E matematica simpla, dar pt tine e cam mult!!! Banii astia is pe hartie, nu exista in realitate!! Tara X vrea sa fac un imprumut la un fond international. Acel fond practic tipareste banii....ti-i da tie, dupa care atunci cand ii primeste inapoi ii arde - asta e mult simplificat! Ce castiga cel care imprumuta? Dobanda! Tie iti da hartii, si tu platesti dobanda!!! Daca nu se dau inapoi banii si raman in sistem ghici ce se va intampla? Inftatie?!! Inteles?
    • 0 (0 voturi)    
     pe dinafara (Vineri, 12 martie 2010, 16:25)

     bai desteptule [anonim] i-a raspuns lui mircea

     Miliardarii din top sunt doar o parte din cei care imprumuta tarile , mai sunt si milionari si chiar poti sa stii cu precizie averile tuturor miliardarilor.si numarul lor? (poti sa numeri cu precizie numarul milionarilor?) Dupa cum am spus statele sunt imprumutate de organizatii private, trusturi internationale, fonduri de pensii private etc. Si tu si Falco sunteti tari de cap daca o luati ad literam ce am scris de Forbes, a fost doar o metafora. dar dupa enormitatile pe care le debitati amandoi, la ce sa te astepti.
   • 0 (0 voturi)    
    nu sunt nume publice (Vineri, 12 martie 2010, 13:36)

    Adix [anonim] i-a raspuns lui ca sa stii

    Eu sunt foarte sigur ca TRILIARDARII de care vorbesti nu apar in topuri de genul Forbes ;).

    Numai bine,
    Adix
  • +2 (2 voturi)    
   Banii.. (Vineri, 12 martie 2010, 11:12)

   VictorM [utilizator] i-a raspuns lui falco

   se produc prin indatorare. Ei nu apar asa pur si simplu pe piata. Statul zice ca are nevoie de bani, se indatoreaza la banca centrala a tarii sau la vreo institutie internationala (FMI), cu dobanda evident. D-asta nu gasesti pe nimeni pe plus, pentru ca banii sa existe trebuie sa existe datoriile, si acestea vor fi intotdeauna mai mari decat volumul banilor. Daca vreti sa privim mai larg lucrurile, fiecare om datoreaza cuiva bani, si de-asta ne luptam intre noi pentru un loc de munca, d-asa ne dam in cap si ne furam reciproc. Stiu ca o sa-mi dati si mie in cap ca spun asta, dar Karl Marx, dincolo de debitatiile lui comuniste, a prevazut ca in sistemul actual crizele sunt ciclice si vor deveni din ce in ce mai mari, pana cand vine una prea mare pentru a fi acoperita. sa speram ca a gresit!
  • +1 (1 vot)    
   Fondurilor internationale (Vineri, 12 martie 2010, 11:43)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui falco

   DSunt tot felul de fonduri de pensii, asigurari, reasigurari... care imprumuta banii doar cu risc scazut, iar cel mai scazut risc il au guvernele. Adica tu daca ai o pensie privata, platesti luna de luna niste bani la asigurator. Asiguratorul ti-a promis ca peste 30 de ani iti da banii aia inapoi plus x%. Cei x% asiguratorul ii obtine prin imprumutarea banilor tai, dar nu vrea sa faca imprumuturi cu risc mare. Si atunci imprumuta guvernele.
  • +1 (1 vot)    
   Piramida banilor (Vineri, 12 martie 2010, 12:43)

   MadMax [anonim] i-a raspuns lui falco

   Uitati-va aici si vedeti ce valoare au banii:
   http://www.creditcontraction.com/images/affiliate/Great-Credit-Contraction-Liquidity-Pyramid-Large.jpg
 • 0 (0 voturi)    
  lamurire (Vineri, 12 martie 2010, 9:03)

  cristi [anonim]

  puteti sa ma lamuriti si pe mine fata de cine e china datoare, dar tarile arabe bogate in petrol?Sau, de ex. Norvegia?Ar mai fi de adaugat Rusia, Olanda, Danemarca, Australia, Canada...etc.Unele tari se pare ca au doar datorie interna, altele, mai grav au si datorie externa.S-ar putea ca, intr-o buna zi sa ne trezim ca China e proprietarul unei parti din America daca tot cumpara bonuri de trezorerie "la greu".Noi, romanii ne-am imprumutat la FMI, altfel spus la SUA.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu stiu (Vineri, 12 martie 2010, 10:47)

   Falco [anonim] i-a raspuns lui cristi

   Toctmai asta e intrebarea daca vei cauta ii gasest cu datorii chiar mari si pe chinezi si pe arabi .Tocmai asta ziceam cum se face ca toti is datori , explicatia lu mircea cu a tipari bani si apoi ai arde, pt a obtine dobinda nu sta la fel , in momentul de fta toti fiind datori ar trebui sa fie pe piata un surplus de bani care ar genera o hiper inflatie.
  • 0 (0 voturi)    
   c (Vineri, 12 martie 2010, 13:33)

   liv [anonim] i-a raspuns lui cristi

   Fals. China e cea care detine un rol tot mai mare in FMI. FMI nu reprezinta America, e pur si simplu o afacere.
   Da, banii aia nu exista, sunt pe hartie, pt ca acest capitalism de tip Wall Street este un mare si pagubos Caritas, un sistem piramidal. Numai noi am luat de bune toate elucubratiile apologetilor lui.
 • 0 (0 voturi)    
  Forbes (Vineri, 12 martie 2010, 9:37)

  cristoiu [anonim]

  Aia cu bani multi nu sunt in Forbes. Nu poate da nimeni un raspuns exact referitor la cei care imprumuta statele. Si daca-l da, nu crede nimeni. In acest moment s-a terminat cu vrajeala aia cum ca 'statul nu este un bun administrator'. Si asta pentru ca stetele (unele) au imprumutat firme private si banci care au pierdut (?) mult prea multi bani.
  • 0 (0 voturi)    
   Stii cumva ? (Vineri, 12 martie 2010, 9:59)

   utug [anonim] i-a raspuns lui cristoiu

   ".Noi, romanii ne-am imprumutat la FMI, altfel spus la SUA. " ?
   Este adevarat ca Institutia FMI impreuna cu Banca Mondiala au sediile la mica distanta de White House dar credeam ca sunt Institutii Internationale. Nu sunt sigur daca dolarii de la FMI provin de la contribuabilii americani prin Trezoreria Americana sau provin direct de la Tiparnita Federal Reserve care este banca privata. Dobanzile pe care noi le platim pentru dolarii FMI vor ajunge la contribuabilii americani sau direct la FED ? Stii cumva ? Multumesc.
   • 0 (0 voturi)    
    nu (Vineri, 12 martie 2010, 11:02)

    Ghita [anonim] i-a raspuns lui utug

    fmi si bm sunt institutii internationale sprijinite financiar de catre tarile ce fac parte din aceste institutii si care au drept de a se imprumuta de la acestea. Noi cotizam la fmi cu suma x si ne putem imprumuta de la ei de o alta suma mai mare. SUA cotizeaza la fmi cu suma y si nu s-au imprumutat deloc de la ei.
   • 0 (0 voturi)    
    Da, ajunge direct la middle-class in centru SUA (Vineri, 12 martie 2010, 11:14)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui utug

    Si Romania este actionar la FMI, deci o parte din castigul teoretic al FMI este si al Romaniei. De ce oare nu folsiti net-ul mai aplicat ca sa aflati chestile astea inainte de a spune tampenii?
    • +1 (1 vot)    
     I do't know ! (Vineri, 12 martie 2010, 12:22)

     utug [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     Un parlamentar american il intreaba pe Bernanke (guvernator al bancii private Federal Reserve): Unde au ajuns 1/2 trilioane de dolari din cele 2 trilioane tiparite ? Raspunsul lui Bernanke: Nu stiu.

     Barack's Big Banking Buddy Ben Bernanke - I don't know
     http://provokingthought.xanga.com/710746833/baracks-big-banking-buddy-ben-bernanke/

     NB: Federal Reserve nu mai publica de mai multi ani indicatorul M3 (masa monetara). Din valoarea unui dolar in anii 1920, ca urmare a tiparirii de dolari in exces neacoperiti de PIB, au mai ramas 3 centi. Pretul aurului in ultimii 10 ani a crescut de 10 ori. Este tampit si Trichet care nu accepata ca Grecia sa recurga la serviciile FMI( ? Tampite sunt si Bazilia, China, Rusia si India care vor sa se desprinda de dolar ?
     http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article6514737.ece
     http://www.cogwriter.com/news/prophecy/india-russia-china-questioning-us-dollar/
     Nu crezi ca ar fi cazul sa iti controlezi impertinenta ?
 • +1 (1 vot)    
  cu alte cuvinte (Vineri, 12 martie 2010, 10:11)

  Caragiale [anonim]

  Cu alte cuvinte STATUL este cel care cheltuie nu doar resursele posibile ci chiar mult peste.

  Desigur ca trebuie politie, dar isi fac ei datoria in SLUJBA CETEATEANULUI ?
  Desigur ca trebuie Judecatori, dar isi fac ei datoria mereu in slujba DREPTATII ?

  Ar fi multe de intrebat.

  Dar mai e o intrebare, este normal ca BAROSANI DE BAROSANI din functii publice sa se plimbe cu jepanele carand bani in porbagaj in timp ce Romanii sufera de foame ?
 • +1 (1 vot)    
  .... (Vineri, 12 martie 2010, 10:39)

  cosi [anonim]

  sistemul monetar-financiar folosit acum este ultra-depasit !! ar trebui inventat altceva...... toate tarile sunt datoare vandute...da' cui???? adica...america e datoare mii de mii de miliarde, da tot ea ...da bani imprumut. :) (nu doar america, evident. era doar un exemplu). poate ar trebui renuntat de tot la ....institutia BANULUI.
 • 0 (0 voturi)    
  Va fi soare si pe ulita noastra ? (Vineri, 12 martie 2010, 11:03)

  utug [anonim]

  Eu impartasesc aptimismul Dlui Prodi. Grecii de data asta au facut un imens serviciu monedei Euro fortand Zona Euro sa infiinteze un Fondul Monetar European si sa nu mai accepte bani de la FMI (unde dolarul este dominant alaturi de Euro, Yen si Pound in SDR). Actionarii bancii private Federal Reserve au intins prea mult coarda in incapatanarea de a ramane in afara oricarui control contabil si a putea tipari in secret in rotativa proprie chiar trilioane de dolari si a-i inprumuta pe dobanda oricarei banci din lume. Vor veni zile bune pentru Euro si proaste pentru dolar ? Daca nu va fi un razboi din aceasta cauza.

  Greek Crisis Is Over, Rest of Region Safe, Prodi Says
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aFr6MFrhkAeg
  Brussels - The European Union's executive is considering ways to set up an EU or eurozone-wide monetary fund designed to make sure eurozone states never again risk default the way Greece has, officials in Brussels confirmed Monday. Greece's immense budget deficit and its fraudulent reporting of budget figures have sparked furore within Europe, with some member states calling for a bail-out and others - especially Germany - warning that this would send the wrong signal to other eurozone states.
  Brussels considering European monetary fund, officials confirm
  http://www.earthtimes.org/articles/show/313021,brussels-considering-european-monetary-fund-officials-confirm.html
  http://www.ronpaul.com/2009-12-16/ron-paul-reacts-to-ben-bernanke-as-time-person-of-the-year/
 • +1 (1 vot)    
  Cine imprumuta de fapt statele (Vineri, 12 martie 2010, 11:11)

  Andrei [anonim]

  Am citit comentariile de mai sus si m-am crucit! Ce de pareri au oamenii! Si cat de eronate! Cum poate cineva sa creada ca miliardarii din topul F. sunt cei care au creditat tarile! Sau ca toata afacerea nu e decat o suveica ION - GHEORGHE - VASILE - ION!
  Poate nu aveti acces la Internet [sic!] si d-aia aveti parerile aste. Cine poate sa stie! Poate nu ati auzit de fonduri de investitii. Aceste fonduri investesc fie in actiuni, daca sunt cu grad mare de risc, fie in obligatiuni. Adica cumpara datoria statului. Credeti voi oare ca ieri, cand Romania a iesit pe piata cu o emisiune de euroobligatiuni [care a fost si suprasubscrisa de circa 4.5 ori] Patriciu s-a grabit sa se inscrie? Este oare Patriciu atat de prost om de afaceri incat sa se multumeasca cu 5,xx% pe an? Cand poate face un depozit pe 1 an cu dobanda de minim 7% in RON si deci sa castige de doua ori, atat din diferenta de dobanda cat si din faptul ca RON se va aprecia putin? Plus avantajul ca depozitul este oricand accesibil, chiar cu riscul pierderioi dobanzii?
  Deci, datoria statelor este cumparata de persoane care vor sa economiseasca bani pe termen lung, in general pensionari sau oameni care nu au timp si pregatire sa se ocupe de bani lor, bani care sunt depusi in diverse fonduri de investitii. De ex. bani din fondurile de pensii pentru care platim toti 2,5% din salariu sunt convertiti in cea mai mare parte in obligatiuni.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by