Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiect de lege: O firma nu poate fi controlata de mai multe ori in decursul a doi ani

O firma nu va putea fi controlata de mai multe ori, in decursul a doi ani. Ministerul Economiei vrea sa modifice legislatia privind registrul unic de control, astfel incat sa fie eliminate controalele repetate nejustificat la acelasi agent economic. Potrivit unui act normativ aflat in dezbatere publica, controlul repetat nejustificat este cel "efectuat in cursul a doi ani calendaristici consecutivi, de catre acelasi organ de control specializat, la acelasi contribuabil, in absenta unor elemente care sa justifice temeinic efectuarea controlului respectiv". In caz contrar, actiunile pot fi considerate nejustificate si sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.000 lei. Controalele sunt adesea percepute de contribuabili ca o metoda de şicanare si de intimidare, in scopul de a le influenta comportamentul. O asemenea perceptie este intarita mai ales atunci cand controalele efectuate de aceleasi organe de control, la acelasi contribuabil, se repeta la intervale prea mici de timp, de sub un an.

Bloomberg: Romania ofera randamente mai mari decat Croatia la eurobonduri, desi au acelasi rating

Romania va oferi un randament mai mare decat Croatia, in incercarea de a atrage investitorii spre cea mai mare emisiune de eurobonduri din istoria sa. Concluzia apartine publicatiei economice Bloomberg, care scrie ca guvernul roman intentioneaza sa vanda un miliard de bonduri, cu o maturitate de cinci ani si un diferenţial de 275 de puncte de baza peste media pietei. Comparativ, Croatia - care are acelasi rating ca Romania din partea agentiei Moody's - ofera un diferenţial de 229 de puncte de baza peste piata. La inceputul acestei luni, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, isi declarase intentia de a vinde bonduri in valoare de aproximativ un miliard de euro, precum si alte obligatiuni, pana la finele anului. Este cea mai mare emisiune lansata pana acum de Romania, delegatia romana prezentandu-si oferta in marile centre financiare europene si in Statele Unite ale Amercii.

Companiile chineze pregatesc "clone" pentru Apple iPad

Chinezii nu se dezmint: o serie de companii de la Beijing pregatesc clone ale tabletei Apple iPad, inainte sa se afle daca produsul companiei lui Steve Jobs va ajunge pe cea mai mare piata de pe glob. Imitatiile dupa produse celebre se vand ca painea calda in China; unele sunt mai reusite, altele sunt esecuri, insa e clar ca afacerea e una profitabila. iPad se va lansa pe 3 aprilie in Statele Unite ale Americii si, la finele aceleiasi luni, pe alte piete mari din Europa si Asia. Despre lansarea in China nu se stie insa nimic. Imitatii ale iPhone sau BlackBerry Bold au avut succes mare la vanzari in China, iar "clonele" dupa iPad au toate sansele sa prinda la public, potrivit unei analize realizate de HotNews.ro. iPad are ecran de 9,7 inch, cantareste sub 700 g, iar bateria tine 10 ore, sustine compania. Tableta poate fi folosita pentru navigat pe web, dar se adreseaza si fanilor jocurilor video, avand pe langa toate acestea si functii complexe de e-reader.

Fiat, amendata cu 1,5 milioane de dolari in Brazilia pentru ca nu a rechemat masini cu posibile defecte

Autoritatile braziliene au decis sa amendeze compania italiana Fiat cu 1,5 milioane dolari. Motivul sanctiunii a fost faptul ca Fiat nu a rechemat masini la care se pare ca au existat defectiuni la roti, care au dus la moartea a opt persoane. Autoritatea de Protectie a Consumatorului sustine ca Fiat a stiut de defect, insa nu a actionat. De cealalta parte, compania italiana a anuntat ca va face apel, dar ca va rechema si masinile, pentru a linisti clientii. Rapoartele noteaza ca, in cazuri extreme, rotile se pot desprinde din cauza problemelor. Companiei i s-a ordonat sa faca un recall pentru masinile Stilo, produse din 2004 pana in prezent, iar jantele din aliaj vor fi inlocuite cu unele din otel.