Statele din zona euro s-au inteles sa acorde un ajutor financiar Greciei, informeaza The Guardian. Cotidianul britanic scrie ca mai multe surse de la Bruxelles au declarat ca ministrii de finante ale statelor din zona euro vor finaliza luni un pachet financiar pentru a salva Grecia din criza in care se afla acum. In plus, criteriile pentru zona euro se vor inaspri pentru a intari disciplina fiscala a statelor membre.

Sursele ziarului britanic au declarat ca ministrii de finante ale celor 16 state din zona euro vor finaliza luni un plan de salvare pentru Grecia. Statele membre s-au inteles pentru o serie de "contributii bilaterale coordonate" sub forma unor imprumuturi si garantii pentru a ajuta Grecia sa-si refinanteze datoria publica de aproximativ 53 de miliarde de euro.

Alte surse citate de The Guardian vorbesc despre un ajutor financiar in valoare de 25 de miliarde de euro, desi se estimeaza ca Grecia ar avea nevoie de pana la 55 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestui an.

Pe langa ajutorul pentru Grecia, Comisia Europeana pregateste un nou set de reguli mai aspre pentru statele din zona euro pentru a stabili un sistem riguros de monitorizare bugetara a tuturor celor 16 state membre.

Informatii despre un posibil ajutor financiar pentru Grecia din partea statelor din zona euro au mai fost vehiculate si la finele lunii februarie. Publicatia germana Der Spiegel, care cita "consideratiile initiale" ale Ministerului german de Finante, a scris ca Grecia ar putea primi de la statele membre ale Zonei Euro un ajutor in valoare de 20-25 miliarde de euro. Potrivit publicatiei, cota fiecarei tari ar fi urmat sa fie stabilita in conformitate cu proportia capitalului detinut la Banca Centrala Europeana.

Cu toate acestea, Uniunea Europeana si Germania au infirmat atunci zvonurile. "Nu am niciun comentariu pe un asemenea plan, care nu exista", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Amadeu Altafaj, citat de Reuters. Liderii Uniunii Europene "sunt pregatiti si hotarati sa ia o pozitie ferma si coordonata daca este necesar, dar nu exista un asemenea plan, nu exista nici un singur euro, pentru ca Grecia nu a cerut nici un singur euro ca ajutor financiar", a explicat Amadeu Altafaj.

Parlamentul Greciei a aprobat saptamana trecuta reducerile bugetare de 4,8 miliarde de euro, adoptate de guvern pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune, potrivit AFP. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public. Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.