China sustine ca fortele pietei au fost cele care au condus la esecul celui mai mare fond de investitii detinut de stat. Investitia de 19,5 miliarde dolari pe care Chinalco a facut-o in gigantul minier anglo-australian Rio Tinto s-a dovedit a fi un esec in luna iunie a anului trecut.

"Obiectiv vorbind, esecul fuziunii dintre Chinalco si Rio Tinto rezida din redresarea rapida a pietelor mondiale ale resurselor, care a fost peste asteptari", se arata intr-un raport oficial de stat, citat de AFP.

Potrivit raportului, publicat de presa din Australia, prabusirea acordului a aratat lipsa de experienta a Chinei in ceea ce priveste investitiile realizate in strainatate. "BHP Billiton a profitat din plin de propaganda mass-media si de capacitatea de lobby pentru a castiga opinia publica si pentru a influenta deciziile oficialilor chinezi", se mai arata in document.

Analiza realizata de oficialii chinezi arata ca "unul dintre motivele pentru care fuziunea cu Chinalco a fost blocata este conflictul de interese; cumparatorul Rio Tinto ar fi avut dreptul sa faca parte din consiliul de administratie si, in consecinta, sa se pronunte cu privire la preturile produselor, ceea ce nu le-a convenit celorlalti actionari ai Rio Tinto".