Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Sebastian Vladescu: Din martie vom fi in grafic cu incasarile la buget. In privinta iesirii din criza, suntem pe drumul cel bun

Din luna martie, Romania va fi in grafic cu incasarile la buget. Declaratia vine de la ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ce a explicat ca ianuarie si februarie au adus venituri la bugetul de stat sub asteptari. In ceea ce priveste iesirea din criza, ministrul a declarat ca revenirea Romaniei depinde in buna masura de revenirea Europei si a „altor cateva state care constituie pietele de export ale Romaniei”. „Economia romaneasca incepe sa functioneze mai bine ca anul trecut, potrivit semnelor, cum ar fi productia industriala si exporturile", a precizat ministrul. Acesta a explicat ca miliardul de euro obtinut de pe pietele externe va fi folosit integral in investitii.

Investitorii germani si austrieci au fost cei mai interesati de eurobondurile romanesti

Investitorii germani si austrieci au fost cei mai interesati de eurobondurile romanesti. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat ca germanii si austriecii au luat cate 30% din emisiune, peste 23% a fost alocata investitorilor din Marea Britanie, iar 6% celor din Statele Unite ale Americii. In ce priveste tipul investitorilor, oficialul a precizat ca cea mai mare parte a fost reprezentata de fonduri de investitii, urmate de banci de investitii si comerciale si de companii de asigurari. Romania a lansat pe 11 martie o emisiune de euroobligatiuni in valoare de un miliard de euro, cu o maturitate de cinci ani si un cupon de 5%. "Ofertele finale s-au cifrat la 4,9 miliarde de euro, de aproape cinci ori peste valoarea emisiunii. Cuponul de 5% este un record absolut pentru Romania si un pret bun pentru emisiunile din regiune", declara atunci Bogdan Dragoi.

Logan a fost cea mai vanduta masina straina pe piata rusa in primele doua luni. Vanzarile totale au scazut cu 34%, dar programul Rabla aduce optimism

Logan a fost cea mai vanduta masina straina pe piata rusa, in primele doua luni. De la inceputul anului, au fost vandute peste 7.000 de unitati de Logan. Informatia vine in contextul in care vanzarile de masini noi pe aceasta piata au scazut cu 34% in ianuarie si februarie, dupa ce anul trecut a fost unul dezastruos, se arata intr-o analiza realizata de HotNews.ro. Vanzarile Lada au scazut cu 36%, cele ale Ford cu 60 de procente, iar la Honda caderea a fost de 70% in primele doua luni. Sunt asteptate insa si cifre mai bune, pentru ca pe 8 martie a inceput programul Rabla: prima de casare este de aproximativ 1.700 dolari pentru cei care vor sa renunte la o masina mai veche de zece ani, in schimbul uneia noua fabricata in Rusia. Rusii au, in medie, 230 de masini la 1.000 de locuitori, in timp ce in Occident media este de 600. Renault produce din anul 2005, la o uzina de langa Moscova, autovehiculul Logan Sedan, iar din decembrie anul trecut a inceput si productia Sandero.

Oficialii chinezi: Piata a fost de vina pentru esecul acordului dintre Chinalco si Rio Tinto

China sustine ca fortele pietei au fost cele care au condus la esecul celui mai mare fond de investitii detinut de stat. Investitia de 19,5 miliarde de dolari pe care Chinalco a facut-o in gigantul minier anglo-australian Rio Tinto s-a dovedit a fi un esec in luna iunie a anului trecut. "Obiectiv vorbind, esecul fuziunii dintre cele doua companii rezida din redresarea rapida a pietelor mondiale ale resurselor, care a fost peste asteptari", se arata intr-un raport oficial de stat. Potrivit documentului, prabusirea acordului a aratat lipsa de experienta a Chinei in ceea ce priveste investitiile realizate in strainatate. Pe de alta parte, fuziunea a fost blocata si de un conflict de interese, cumparatorul Rio Tinto ar fi avut dreptul sa faca parte din consiliul de administratie si, in consecinta, sa se pronunte cu privire la preturile produselor, ceea ce nu le-a convenit celorlalti actionari ai gigantul minier, se mai arata in raport.