Trei ani de blog si o mica transformare in abordarea problemelor Corporate Governance

de Emil Stoica     Jeopardy
Marţi, 16 martie 2010, 9:31 Economie | Finanţe & Bănci


In urma cu trei ani Hotnews a inceput sa-mi gazduiasca opiniile. Fara cenzura, pentru care le multumesc.

Obiectivul initial al blogului a fost acela de a discuta despre conceptul si problemele de Corporate Governance in firmele romanesti. Prima postare de pe blog o puteti gasi aici, ea analizeaza legea societatilor comerciale.

Ideea de Corporate Governance este destul de simpla: orice firma este o organizatie. Are actionari, are management si are un comportament. Ca organism, o firma intra in contact cu actionari, cu angajati, cu furnizori, cu clienti, cu autoritati, cu mediul inconjurator s.a.m.d.

Actionarii investesc o parte din propriile active in firma comerciala. Ei urmaresc profitul. Au, evident, si optiunea investitiilor in conturi bancare sau in imobiliare, etc.

Investitia in afaceri are pe termen lung, de regula, un randament superior dobanzii de la banci. Caci acesta este rolul bancilor: sa atraga bani de la deponenti si sa-i imprumute mai departe (cu o dobanda mai mare) altora.

Principiile de corporate governance se pot traduce simplu prin urmatoarea structura: actionarii, prin Adunarea Actionarilor, aleg – in functie de cate actiuni are fiecare actionar – un consiliu de administratie care numeste managementul si il trage la raspundere. Pentru asta, consiliul de administratie se organizeaza in diferite comitete consultative: de investitii, de audit (cu membri independenti), de nominalizari (care recruteaza managerii firmei), de remuneratie (care stabilesc salariile si bonusurile managerilor), etc.

In schimb, managementul – nominalizat si a carui remuneratie a fost stabilita in modul de mai sus – trebuie sa aduca rezultate: adica profit an de an si sa creeze valoare pentru actionari, valoarea aceasta este data din suma actualizata a profiturilor viitoare.

Situatia din Romania.
Incet – incet, mi-am dat seama ca ceea ce am invatat despre Corporate Governance se aplica intr-un mod usor diferit in Romania. In primul rand, ea se aplica in general firmelor mari cotate la burse serioase.

In Romania, firmele mari cotate la bursa sunt extrem de putine si in general sunt controlate de catre un om de afaceri. Evident ca pentru a atrage investitori (si deci pentru a-si maximiza valoarea), astfel de firme ar trebui sa urmeze principiile de Corporate Governance. Exemple de firme unde o aplicare mai stricta a principiilor de Corporate Governance ar da roade sunt SIF-urile, firme de care m-am ocupat de atatea ori pe acest blog.


Citeste restul materialului si comenteaza pe Jeopardy.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

577 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  corporate governance (Marţi, 16 martie 2010, 11:41)

  sen [utilizator]

  Prezentate aşa lucrurile par foarte frumoase şi, ca în orice construct, ele par a şi funcţiona: într-o armonie totală acţionarii predau controlul CA-ului, care mai departe predă CD-ului, care se pune pe treabă şi are rezultatele asteptate de toţi. Vin banii şi managerii din CD işi iau, conform înţelegerii, partea lor, mai mică sau mai mare, după performanţe. Evident că şi acţionarii trebuie să-şi primească partea lor de satisfacţie. Până aici, dacă nu ar fi vorba de oameni, ci de inteligenţă artificială, fără vicii, fără sentimente şi instincte, programată să nu mintă, totul ar fi bine.
  Ce faci însă când lucrează oamenii - adică 100% din situaţii? Apare lăcomia şi după ea minciuna, falsul, mai devreme sau mai târziu, dezastrul. Iar dacă dezastrul ar fi numai pentru cei "inhouse" inca nu ar fi nicio pagubă. Şi ce faci că efectul este mai devastator în afară? Ce faci când sunt afectaţi miliarde de oameni - cazul recent de după căderea Lehman Brothers - unii dramatic: oameni care mor, care o iau razna, care se trezesc lipsiţi de cele necesare, cărora le este împovărat prezentul şi interzis viitorul? Ce faci când se descoperă - şi voci consacrate ale domeniului o afirmă sau, după caz, recunosc - că "bilanţurile majorităţii băncilor de pe Wall Street sunt ficţiune"?
  Ce faci când pentru a nu fi daţi afară şi a câştiga cât mai mult cei din CD mint, iar cei din CA îi acoperă? Şi nu numai în bănci: vezi Enron, vezi WorldCom, vezi Parmalat, vezi Lehman, AIG, RBS ....şi alţi stâlpi ai capitalismului actual, corporaţii care păreau simboluri nemuritoare ale Occidentului? Ce faci cu sutele de bănci şi fonduri care au căzut după Lehman?
  Nu spun că falsurile au apărut odată cu corporate governance, dar trebuie să recunosc că oportunităţile, motivaţiile, formulele de mistificare sunt geometric mai multe decât la firmele de familie. Si mai cred că în măsura în care produsele financiare derivate au ajuns până la nivelul 5 - pe un biet produs din economia reală - când prin economia sim
 • 0 (0 voturi)    
  corporate governance (continuare) (Marţi, 16 martie 2010, 16:18)

  sen [utilizator]

  simbolică curg fluvii de bani faţă de biete pârâiaşe în cea reală, când speculaţiile murdare, care provoacă dezastre comparabile cu orice genocid sau criză împotriva umanităţii, sunt legale, iar cei care le provoacă - speculatorii - mai sunt priviţi şi cu admiraţie, când statele pompează banii contribuabililor în bănci şi firme pentru - pasă-mi-te - a le salva, iar sumele uriaşe împumutate devin dividende grase pentru acţionari şi bonusuri nesimţite pentru managerii mincinoşi şi falimentatori, ceva e f.f. putred în economia şi societatea capitalistă actuală. Resping total comunismul, dispreţuiesc socialimul, dar nu pot să nu privesc critic capitalismul. Iar ceea ce văd - şi nu sunt singurul - mi se pare că începe să se apropie de un socialism greţos mascat sub o poleială tot mai fragilă şi de mai proastă calitate. Birocratii de stat mînă în mînă cu cei din biznis. O uriaşă reţea mafiota de interese şi jaf. .
  In rest, analiza despre România este, în linii mari, corectă dar incompletă.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by