In urma cu trei ani Hotnews a inceput sa-mi gazduiasca opiniile. Fara cenzura, pentru care le multumesc.

Obiectivul initial al blogului a fost acela de a discuta despre conceptul si problemele de Corporate Governance in firmele romanesti. Prima postare de pe blog o puteti gasi aici, ea analizeaza legea societatilor comerciale.

Ideea de Corporate Governance este destul de simpla: orice firma este o organizatie. Are actionari, are management si are un comportament. Ca organism, o firma intra in contact cu actionari, cu angajati, cu furnizori, cu clienti, cu autoritati, cu mediul inconjurator s.a.m.d.

Actionarii investesc o parte din propriile active in firma comerciala. Ei urmaresc profitul. Au, evident, si optiunea investitiilor in conturi bancare sau in imobiliare, etc.

Investitia in afaceri are pe termen lung, de regula, un randament superior dobanzii de la banci. Caci acesta este rolul bancilor: sa atraga bani de la deponenti si sa-i imprumute mai departe (cu o dobanda mai mare) altora.

Principiile de corporate governance se pot traduce simplu prin urmatoarea structura: actionarii, prin Adunarea Actionarilor, aleg – in functie de cate actiuni are fiecare actionar – un consiliu de administratie care numeste managementul si il trage la raspundere. Pentru asta, consiliul de administratie se organizeaza in diferite comitete consultative: de investitii, de audit (cu membri independenti), de nominalizari (care recruteaza managerii firmei), de remuneratie (care stabilesc salariile si bonusurile managerilor), etc.

In schimb, managementul – nominalizat si a carui remuneratie a fost stabilita in modul de mai sus – trebuie sa aduca rezultate: adica profit an de an si sa creeze valoare pentru actionari, valoarea aceasta este data din suma actualizata a profiturilor viitoare.

Situatia din Romania. Incet – incet, mi-am dat seama ca ceea ce am invatat despre Corporate Governance se aplica intr-un mod usor diferit in Romania. In primul rand, ea se aplica in general firmelor mari cotate la burse serioase.

In Romania, firmele mari cotate la bursa sunt extrem de putine si in general sunt controlate de catre un om de afaceri. Evident ca pentru a atrage investitori (si deci pentru a-si maximiza valoarea), astfel de firme ar trebui sa urmeze principiile de Corporate Governance. Exemple de firme unde o aplicare mai stricta a principiilor de Corporate Governance ar da roade sunt SIF-urile, firme de care m-am ocupat de atatea ori pe acest blog.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Jeopardy.