Conform statisticilor internationale, in SUA cheltuielile medicale pe cap de locuitor sunt cele mai mari din lume. Practic, nicio alta tara nu aloca mai multi bani sanatatii insa cu toate acestea, aproximativ 15% din populatie este neasigurata. Mai mult, se considera intre 50 si 100.000 de americani mor in fiecare an din cauza lipsei de asistenta medicala.

Cati bani intra anual in sistem? In 2007, suma alocata acestui domeniu a ajuns la echivalentul a 16% din PIB – fonduri publice si private -, respectiv 2.2 mii de miliarde de dolari sau $7,500 pe cap de locuitor. In 1980, procentul era de 9%. Spre comparatie, procentul mediu la nivelul celor mai dezvoltate tari ale lumii este de 8.9%.

In Romania, suma ce va fi cheltuita in acest an va ajunge cu greu la 5 miliarde euro, respectiv 4.5% din PIB, aici incluzand atat cheltuielile publice, cat si piata privata. Suma cheltuita anual pe cap de locuitor este de aproximativ 290 dolari, de 26 de ori mai putin decat cheltuie americanii, desi PIB-ul pe cap de locuitor este de doar 6 ori mai mic.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Khris.ro.