Adio licitatii pe bani publici? Miza unui proiect de lege transpartinic, sprijinit de Videanu

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 16 martie 2010, 17:05 Economie | Finanţe & Bănci


Emil Boc si Adriean Videanu
Foto: AGERPRES
 documente
Autoritatile statului vor sa limiteze sistemul licitatiilor publice prin dezvoltarea parteneriatelor public-private. Potrivit unor declaratii facute de ministrul economiei, Adriean Videanu, la postul B1 TV, Executivul ar putea sustine o initiativa parlamentara privind parteneriatele public-private care prevede ca  vor fi incheiate contracte cu investitorii pe baza unor negocieri. Dupa un proces de selectie preliminara a investitorilor, va urma negocierea clauzelor contractuale, a valorii si a perioadei de derulare a lucrarilor."Eu nu mai scot la licitatie oportunitatea si ii dau drumul", a declarat Videanu la B1 TV.
 • Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri nu sunt de acord cu renuntarea la licitatii, fapt care ar duce la limitarea transparentei. Legea parteneriatului public-privat ar putea fi discutata intr-o prima lectura, in sedinta Guvernului de saptamana viitoare.
"Miercurea viitoare cu certitudine vom avea in prima lectura legea parteneriatului public-privat. Exista si o lege, o initiativa a senatorului Fodoreanu, de Suceava, care este o initiativa foarte buna, s-ar putea ca Guvernul sa sustina initiativa senatorului Fodoreanu. Foarte important este sa revitalizam si ca concept daca vreti si ca mecanism de a atrage investitiile private de care spuneati a parteneriatului public-privat in Romania. Pentru ca pana acum conceptul de concesiune de lucrari care este in legislatia Romaniei inseamna, statul identifica oportunitatea, face studiile si pe urma isi gaseste un partener ceea ce este o eroare. Nu dom'ne, stiu ca am o oportunitate. Care este aceea? Autostrazile. Sa am posibilitatea de la inceput, inainte sa fac studiile sa ma pot asocia si partenerul privat chiar sa vina cu expertiza din punct de vedere al studiilor, din punct de vedere al solutiilor", a precizat Videanu.

Guvernul ar putea sustine o propunere parlamentara, chiar daca exista un grup interministerial infiintat special pentru a pune la punct legislatia in domeniul parteneriatului public-privat. Potrivit unor surse guvernamentale, in acest moment nu exista un proiect legislativ, ci doar se lucreaza la "un punct de vedere". Faptul ca inca nu exista un proiect al Guvernului contrazice declaratiile premierului Emil Boc potrivit carora a fost format un grup interministerial care lucreaza la modificarea legii concesiunii astfel incat aceasta sa se numeasca Legea parteneriatului public-privat.

"Avem un grup interministerial care perfectioneaza legislatia din domeniu (...) De aceea, voi analiza chiar schimbarea denumirii legii, pentru ca, acum, cupola sub care se realizeaza acest parteneriat este Legea concesiunilor. Exista aici retineri fata de aplicarea parteneriatului public-privat, spunand ca regimul concesiunilor nu este suficient reglementat. Vom adopta o lege curata, directa, a parteneriatului public-privat, iar daca raman domenii neacoperite, vom mai face una separata
", a declarat, luna trecut, premierul.

Modele de parteneriate public- private

Ceea ce a fost realizat pana acum in acest domeniu este doar initiativa parlamentara. Potrivit proiectului de lege, depus in Senat in ianuarie 2010, vor fi mai multe tipuri de contracte de proiecte de parteneriate public-private.
 • Proiectare-constructie-operare. Un contract intre autoritatea publica si investitor, in care proiectarea, constructia si exploatarea sau operarea sunt transferate investitorului pe o durata de maximum 49 de ani.
 • Constructie-operare-reinoire. Investitorul isi asuma finantarea, constructia si costurile pentru operarea si intretinerea bunului public, pe o durata de maximum 49 de ani. In acest caz, investitorului i se permite sa perceapa tarife pentru utilizarea bunului public pentru o perioada stabilita.
 • Constructie-operare-transfer. Un contract in care investitorul isi asuma constructia, incluzand finantarea, exploatarea si intretinerea unui bun public. Investitorului i se permite perceperea unor tarife de utilizare pentru a-si recupera investitia.
 • Leasing-dezvoltare-operare. Un contract in care investitorul preia in leasing un bun public existent, avand dreptul de a obtine venituri din furnizarea de servicii, pentru o perioada de maximum 49 de ani.
 • Reabilitare-operare-transfer. Un contract in care bunul public este transferat investitorului care finanteaza, reabiliteaza pe o perioada de 49 de ani.
Etapele incheierii unui contract sunt urmatoarele:
 • Initierea proiectului de parteneriat public-privat care este in sarcina autoritatii publice
 • Analiza si selectia preliminara a unor investitori privati, premergatoare incheierii acordului de proiect
 • Negocierea este etapa prin care autoritatea publica deruleaza consultari cu investitorii privati selectati si negociaza clauzele contractuale, inclusiv valoarea investitiei indiferent de sursa-publica sau privata-, perioada de derulare a contractului de parteneriat public-privat, cu unul sau mai multi dintre acestia
 • Incheierea contractului de parteneriat public-privat
Initiatorii proiectului de lege privind parteneriatele public-private

Ariton Ion - senator PD-L
Boagiu Anca-Daniela - senator PD-L
Cseke Attila-Zoltan - senator UDMR
Fodoreanu Sorin - senator PD-L
Francu Emilian Valentin - senator PNL
Frunda György - senator UDMR
Gyerkó László - senator UDMR
Marian Ovidiu Iuliu - senator PD-L
Mirza Gavril - senator PSD
Onofrei Orest - senator PD-L
Oprea Dumitru - senator PD-L
Panturu Tudor - senator PD-L
Placinta Sorina Luminita - senator PD-L
Sbirciu Ioan - senator PD-L
Urban Iulian - senator PD-L
Antochi Gheorghe - deputat PSD
Korodi Attila - deputat UDMR
Pardau Dumitru - deputat PD-L
Surdu-Soreanu Raul-Victor - deputat PSD
Turcan Raluca - deputat PD-L

Secretar general AOAR: Dupa parerea mea, nu trebuie sa se renunte la licitatii

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Omaneilor de Afaceri (AOAR), unul dintre sustinatorii parteneriatelor public-private, considera ca trebuie realizate licitatii si facute publice toate conditiile necesare incheierii unui astfel de contract. "Ce este aceea selectie?", se intreaba Cristian Parvan. Potrivit acestuia, pentru o buna transparenta este nevoie sa se realizeze si publice caietele de sarcini pentru a fi cunoscute toate conditiile. Reprezentantul oamenilor de afaceri mai spune ca proiectul de lege ar trebui sa fie lansat in dezbatere publica, "ca sa vedem si noi despre ce este vorba si ce mai trebuie facut in cazul in care exista neconcordante".

Un exemplu de lucrare care va fi executata prin parteneriat public-privat este segmentul de autostrada Comarnic-Brasov. Contractul semnat in ianuarie 2010 cu Vinci-Aktor a starnit, de altfel, o serie de controverse din cauza pretului pe care il va plati statul. Costul lucrarilor este de 1,2 miliarde euro, insa statul roman va plati 4,8 miliarde de euro.

Alte investitii care ar putea fi facute prin parteneriate public-private sunt cele din sectorul energetic. "Prin parteneriatele publice-private pe care Guvernul le va initia, fie ca vorbim de a doua centrala nucleara, fie ca vorbim de unitatile 3 si 4 care in momentul de fata sunt in proces de executie, fie ca vorbim de a doua hidrocentrala pe Dunare, fie ca vorbim de Tarnita, care este in licitatie in momentul de fata, toate aceste investitii noi se vor face in parteneriat public-privat (...)Totodata, externalizam potentialele joint-venture-uri pe care le avem astazi cu CEZ, Enel, Electrabel la Galati, Braila si Doicesti, astfel incat ele vor fi entitati care vor produce energie intr-un parteneriat public-privat", a declarat, luna trecuta, ministrul economiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13112 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Fuguţa la gramatica de gimnaziu! (Marţi, 16 martie 2010, 17:18)

  gino [anonim]

  Potrivit unei declaratii facuta?! de ministrul economiei,

  Potrivit unei declaratii FĂCUTE de ministrul economiei,

  Şi or mai fi şi altele, dar mi-a pierit cheful să mai citesc.
 • 0 (8 voturi)    
  logic, logic de tot (Marţi, 16 martie 2010, 17:29)

  tyty [utilizator]

  Incepe sa isi arate logica desfiintarii in final de 2009 a ASSI, agentia care administra sistemul licitatiilor publice, printre altele. Asa incet, incet ies la iveala dedesubturile acelei desfiintari. Ce daca integrarea europeana presupune licitatii transparente, gasim noi mijloacele sa sifonam tot ce mai este de valoare in aceasta tara. In cazul concesiunilor chiar viitorul tarii, ca doar nu o sa stam in guvern o viata, 4-5 ani e suficient!
  • +1 (1 vot)    
   detalii, confuzii si intox (Miercuri, 17 martie 2010, 11:35)

   meticulos [anonim] i-a raspuns lui tyty

   Vorbind NUMAI de autostrazi: A. cifrele sunt asa de mari ca firme romanesti nu au puterinta sa execute B. Oferta privatului intr-un partenariat nu poate fi comparata cu alta, pt.ca continutul e diferit C. Timpul de realizare la PP e mult mai scurt decat cel clasic al statului. D. Concesiunea si PP sunt doua lucruri deosebite E. Vreau date precise despre celellate tari din UE care fac si PP prin licitatie. F. Se face confuzie intre cerere de oferta pentru PP si procedura de achizitii publice. PS.PS. Pentru alte chestii, NU autostrazi si centrale energetice mari, functioneaza inca procedura de licitatie publica.
 • +1 (7 voturi)    
  ha ha ha (Marţi, 16 martie 2010, 17:33)

  dan [anonim]

  vin bani multi de la imprumuturile UE/FMI, ca sa fure si ei mai ushor, fara prea multa hartzogaraie...
  • 0 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 17 martie 2010, 11:58)

   Mowgli [anonim] i-a raspuns lui dan

 • +1 (9 voturi)    
  ???? (Marţi, 16 martie 2010, 17:40)

  ramen [anonim]

  Adica intre mine ministru (public) si mine om de afaceri (prin firma mea privata).

  Jidogie
 • +3 (11 voturi)    
  Videne, mare jigodie mai esti, "frate"! (Marţi, 16 martie 2010, 18:10)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Dar nu-i nimic, ti se va infunda si tie, nu-ti fa probleme!
 • -1 (9 voturi)    
  Ati dat liber la concesiuni ? (Marţi, 16 martie 2010, 18:17)

  ispitescu [anonim]

  Ce mai vreti sa vindeti din tara asta ? Firmele PDL vor cumpara tot si vor avea 49 de ani de dominatie ? De nationalizari ati auzit ?
 • -1 (7 voturi)    
  asa... (Marţi, 16 martie 2010, 18:41)

  Anonimus [anonim]

  si sa faca o lista cu firmele care pot intra in parteneriat public-privat: Tehnologica Radion, Pa& Co, Golden Blitz, Marmosim, Titan Mar si alte firme de casa. Restul post sa dea faliment. Se reformeaza statul, se rformeaza...
 • +1 (7 voturi)    
  numai furaciune (Marţi, 16 martie 2010, 18:49)

  ddd [anonim]

  am votat cu Base... si se pare ca degeaba. Videanu, Berceanu si alti multi vampiri, vor sa ia numai pt ei prin firmele lor. tare prost ma simt
  as accepta dictatura numai din frustrarea care o am. avem libertate ca sa ce? sa vad numai cretinii astia ca fac ce vor?
  • -6 (8 voturi)    
   Pentru cei ce au votat cu BASE din inima! :) (Marţi, 16 martie 2010, 19:11)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui ddd

   Iti meriti soarta.
   Ai EXACT ce ai votat!
   Felicitari!

   La mai mare! :)
   • +1 (5 voturi)    
    poftim? (Marţi, 16 martie 2010, 23:04)

    Un om [anonim] i-a raspuns lui Paul

    si tu ce ai prietene?
    sau tu traiesti in alta tara?
    daca esti asa revoltat iesi in strada! ia-te in piept cu sistemul! daca nu, du-te si canta la alta masa!
    • 0 (2 voturi)    
     El are... (Miercuri, 17 martie 2010, 12:35)

     Gigi [anonim] i-a raspuns lui Un om

     ... ceea ce au votat altii. Ca asa e in democratie - "dictatura majoritatii".

     Ceea ce voia el sa "sublinieze" e ca intelege sa se planga unul care a votat "anti". Daca ai votat "pro" si acum te plangi nu prea ai credibilitate si nici nu are rost demersul tau.
  • -1 (3 voturi)    
   Vot (Miercuri, 17 martie 2010, 9:01)

   danandrerialdea [anonim] i-a raspuns lui ddd

   Ai votat ce meriti!
 • -3 (3 voturi)    
  Transparenta..asta vreti, asta va dau (Marţi, 16 martie 2010, 20:08)

  bigbrother [utilizator]

  Spuneau cei de la Divertis acum ceva timp facand misto de Ciorbea.

  Nu inteleg de ce trebuie reinventata "apa calda". Nu suntem singuri in lumea asta si nici primii care s-au lovit de probleme. Chiar e asa greu sa luam o lege facuta cu cap din alta parte si sa o aplicam la noi, FARA "romanismele" de rigoare?
  • +8 (8 voturi)    
   O lege nemteasca (Marţi, 16 martie 2010, 21:21)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui bigbrother

   nu da roade in Romania fiindca pleaca de la premiza ca neamtul respecta legea.

   In Romania legea trebuie conceputa plecand de la premiza ca romanul va face tot posibilul sa ocoleasca legea.
   • +3 (3 voturi)    
    ti-am dat plus dar... (Miercuri, 17 martie 2010, 9:07)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

    inaspreste pedepsele (drastic), da libertate si forta MORALA justitiei, si dupa aia nici romanasul nu o sa mai vrea sa "ocoleasca" legea!!

    Personal daca as fi ministru al justitiei, as aduce cei mai mari experti de drept pe plan international, le-as da un purcoi de bani, i-as lasa singuri cu codul penal si civil 6 luni (bine o sa-si smulga aia parul din cap pana o sa cheleasca), dupa aia ii mai las 6 luni tot pe un purcoi de bani sa faca propunerile de legi ca sa imbunatateasca sistemul (inclusiv cel anticoruptie), dupa care 5000 EUR/ luna la magistrati si dati-i drumul!!!

    in 5-10 ani am fi brici!!!
    • +3 (3 voturi)    
     5000 EUR pt un magistrat sunt bani de buzunar (Miercuri, 17 martie 2010, 11:16)

     sspaga [anonim] i-a raspuns lui Laurentiu78

     Sunt magistrati care castiga 10 000 EUR/luna si sunt mai hoti decat hotii, nesimtirea nu are limite la noi si chiar daca le dai 20 000 EUR/luna (sa presupunem cazul in care am avea de unde sa-i dam) tot nu s-ar simti bine pana nu ar lua o mita sa mai scape un interlop, un politician. Trebuie sa raspunda penal pentru deciziile lor (si nu judecati de colegi de-ai lor ci de jurati). Si sa raspunda penal nu numai magistratii pt greselile lor, dar si doctorii, administratorii de drumuri si toti cei care se cred mici zei si care fara spaga nici nu te baga in seama. Dar ca toate aste sa se intample trebuie ca la putere sa avem oameni cinstiti sau o dictatura ca in Roma antica ;) (si asta cu riscuri)
 • +1 (9 voturi)    
  Ati auzit de TRANSPARENTA? (Marţi, 16 martie 2010, 21:02)

  Ella [anonim]

  PD-L partidul incoruptibililor sau, ma rog, partidul coruptibililor "de bine", al raului celui mai mic etc etc ar trebui din minim bun simt sa spuna exact cati bani a cheltuit in campanie si care sunt modalitatile de RECUPERARE a acestor bani... Fiindca nu cred ca BANII fost dati asa, ca la nunta cu dar...
 • +3 (3 voturi)    
  ROMANIA (Miercuri, 17 martie 2010, 2:03)

  m79 [anonim]

  Bucurestiul, toata tara e scumpa pentru orice categorie, nu numai pentru pensionari.
  Este inadmisibil pretul la tot ce inseamna alimente simple de baza cu proces simplu de fabricatie.
  Magazinele sunt pline de produse complexe din import pe care pensionarii si restul categoriilor le baga in cos cu multa nonsalanta.
  Este necesara infiintarea de piete reale volante, o data pe saptamana in toate cartierele de locuinte.
  Este necesar ajutor si implicare a politicienilor si primarilor de comune in sprijinul agricultorilor romani.
  Daca o companie straina doreste sa vanda produse ALIMENTARE simple sau complexe in magazine din romania, aceste companii trebuie incurajate si eventual
  obligate,santajate cumva, sa foloseasca materie prima si produse cu implicarea romanilor.Daca nu exista suficienta materie prima produsa de romani, aceste companii ar trebui sa creeze baza pentru a produce aceasta materie si produsele tot in Romania.
  DE ce am intrat in UNIUNEA EUROPEANA? Am intrat in uniune ca sa profite o serie de mari corporatii de prostia, hapsaneala si inapoierea romanilor care nu vor si nici nu au bani si educatie sa se organizeze.
  Suntem la cheremul acestor tari vecine superorganizate! care nu fac nimic sau aproape nimic pentru noi!
  Ne lasa sa zacem intr-un teritoriu enclava periferica cu regulile lor dar cu puterea noastra slaba.
  Pe politicieni, se vede, nu ne putem baza, sunt prea limitati si neprofesionisti.Aproape toata populatia activa e la acest nivel de lipsa de profesionalizare slaba si de saracie.
  Studentii si oamenii de valoare ne-au parasit,Europa "Unita" nu ne ajuta, politicienii sunt neputinciosi, cei care am ramas in tara sunt neputinciosi, nu exista economii in valori si oamenii nu au bani economii in banca, avem datorii la banci si laFMI.
  Ce viitor are acesta tara? Fara ajutor de la uniune, fara profesionisti, fara lideri de opinie care sa faca dezbateri.
  Va fi romania un taram mistic, semiconsumist, semiagrar, semicalificat. O tara jefuita si par
 • -1 (1 vot)    
  Observ ca ... (Miercuri, 17 martie 2010, 6:37)

  Costica [anonim]

  ...nu cunoasteti subiectul , nu ati inteles mare lucru dar...
  Din nefericire , tara este intr-un rahat mare pe care nu vreunul dintre critici o s-o scoata , ca nu are cu ce. Iar cei care au, nu vor sa-si bage banii in Romania din cauza...asa ca initiativa e foarte buna , aducand posibilitatea ca banii privatilor sa faca infrastructura (de care va plangeti cu orice ocazie dar nici sa o facem nu avem bani) .
  Pentru toti criticii, va invit sa vedeti ce au facut francezii cu viaductul ala imens- parteneriat- si apoi sa va mai dati cu presupusul. Trebuie inca o data sa va spun ca strazile vechi nu dispar si pentru cine nu vrea , n-are decat sa mearga tot pe alea vechi si sa nu plateasca alta taxa! Altfel , avem o tara minunata dar regnul ei animal este dincolo de inchipuire...
  • +2 (2 voturi)    
   ei na... (Miercuri, 17 martie 2010, 10:36)

   sandra [anonim] i-a raspuns lui Costica

   Costica, cred ca tu nu cunosti realitatea, sau nu ai participat niciodata la vreo licitatie organizat de stat. Strainilor nu le e frica sa participe la licitatii organizate corect, pt ca ei asta stiu sa faca. Lor le e frica de mite, de spagi etc...pt ca nu stiu sa faca afaceri asa!
   • +2 (2 voturi)    
    Bechtel (Miercuri, 17 martie 2010, 12:40)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui sandra

    Da, saracutele firme straine.. nu stiu ce e aia coruptie si spaga. Un exemplu in acest sens...Bechtel.

    Tu cine crezi ca a inventat sistemul? Nu le mai plange de mila marilor corporatii ca nu e cazul.. mai mult sau mai putin ele fac jocurile si creeaza sistemele. E putin cam exacgerat dar cred ca vei intelege ce vreau sa spun.
   • +2 (2 voturi)    
    ciudat... (Miercuri, 17 martie 2010, 12:55)

    luci [anonim] i-a raspuns lui sandra

    firmele straine care vin la licitatii, vin doar ca sa castige niste bani, lucrarea pe urma este concesionata tot romanilor, etc.., asa ca mai lasa-ma cu strainii stiu...
    ma mir ca inca nu stii lucrul asta...
    peste tot in lume este la fel, numai ca la ei mita are diferite forme legale: lobby..
    sau crezi ca noi am inventat mafia?
    eu mai degraba cred ca ei sunt condusi de mafioti, si nu prea mai are cine si cui sa ofere mita...
    daca te uiti pe legile europene adoptate in ultimii 20 de ani, vei vedea ce fel de oameni conduc uniunea, pe cine favorizeaza, etc..
 • -1 (1 vot)    
  Un pas inainte (Miercuri, 17 martie 2010, 7:24)

  Valeriu [anonim]

  S-a terminat cu hotiile de pe vremea lui Tariceanu!
  • -1 (3 voturi)    
   corect... (Miercuri, 17 martie 2010, 9:28)

   alin [anonim] i-a raspuns lui Valeriu

   ....... si continuam cu hotiile de pe vreamea Base...

   Ps.. vezi ca la alimentara din coltu' blocului se vinde creier de gaina la super pret... ia-ti 100g si inlocuieste-l cu al tau... ca oricum e mai mare...
 • -1 (3 voturi)    
  monkey business (Miercuri, 17 martie 2010, 8:39)

  Stefania [anonim]

  De 2o de ani parteneriatele publice-private au fost facute la smeneala si cu certuri intre partide. Acuma videnii astia vor so puna pe fata sa fure bani publici cu ambele miini. cind te uiti la lista semnatarilor vezi lista hotilor vechi si noi...ha..ha..hahalerelor
 • -1 (1 vot)    
  Sa vedeti acum contracte aiurea (Miercuri, 17 martie 2010, 8:48)

  Claudiu [anonim]

  Daca injurati pana acum PSD-ul pentru coruptie, stati sa vedeti acum coruptia dusa la nivel de arta, pe banii nostri. Nu tu licitatie publica, in adevaratul sens al cuvantului, de parca la noi ar fii fost vreodata asa ceva, contract atribuit cui da mai mult. Nu tin nici cu PSD nici cu PDL, dar traiesc in RO si incep sa ma satur de toti smecerii astia care ne freca la muzicutata in fiecare zi, crezand ca noi suntem niste retardati.
  • -1 (3 voturi)    
   ... (Miercuri, 17 martie 2010, 9:33)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui Claudiu

   ...ma bucur sa vad ca mai exista si oameni care nu "dorm" ,la noi in romanica... pacat ca sunt prea putini ca tine, prietene...
   cat pentru ceilalti si mai ales pentru cei ce zic chestii de genu: "S-a terminat cu hotiile de pe vremea lui Tariceanu!": TREZITI-VA!!! in plm pana nu e prea tarziu...
 • -1 (3 voturi)    
  stirpiti mafiotii (Miercuri, 17 martie 2010, 9:03)

  Costin [anonim]

  Dupa ce au reusit sa bata recordurile de costuri (ridicate) la toate proiectele pe care le-au lansat, domnii din guvern considera ca trebuie sa forteze limitele (rabdarii noastre, bunului simt, sarlataniei, etc.).
  D-le Videanu, pe ce driterii vreti sa faceti selectia initiala a investitorilor, in afara de acelea pe care spuneti ca "o sa le negociati" in a doua faza ?
  Multumim pentru lista celor care au initiat si care sustin proiectul. O sa ii avem in vedere la alegerile viitoare (care, cu voia dumneavoastra, speram sa fie uninominale).
 • 0 (2 voturi)    
  Plaga asta de Videanu (Miercuri, 17 martie 2010, 9:41)

  a-z [anonim]

  Ii doresc sa redevina numai om de afaceri , sa mearga la pas pe bordurile din Bucuresti.
  Pe scurt, sa ne lase cu tot cu acolitii sai (nu0mi vine in cap acum decat catastrofa de Pogea).
  Poate are timp sa vada cine e BERD-ul, ca nu stia el cine e economistul sef, niste neica-nimeni, sa faca aprecieri asupra starii economice, fara sa se consulte !
 • -1 (1 vot)    
  Dupa borduriada (Miercuri, 17 martie 2010, 12:19)

  Florin [anonim]

  Dupa ce a schimbat bordurile din granit cu cele de beton in tot Bucurestiul vrea sa fie econom.
 • +2 (2 voturi)    
  Licitatii... (Miercuri, 17 martie 2010, 12:45)

  Gigi [anonim]

  ...internationale cu conditii tehnice clar definite si castigator cel care ofera pretul cel mai mic fara posibilitate de "renegociere". Daca se "descopera" elemente de natura sa faca imposibila executia la pretul dinainte agreat se reface licitatia sau castigatorul anterior isi asuma "paguba" daca vrea sa pastreze contractul. Nu scrie nicaieri ca o afacere cu statul trebuie sa fie profitabila indiferent de orice. Si am scapat de problema ...

  Vestea buna e ca suntem una dintre tarile cu datoria publica raportata la PIB cea mai mica din UE. Vestea si mai buna e ca sper sa nu se schimbe asta pana in momentul in care vom fi in stare sa administram eficient eventualele datorii.
 • -1 (1 vot)    
  despre un membru marcant al PDL (Miercuri, 17 martie 2010, 20:02)

  fdfdfd [anonim]

  1. in cadrul retelei electrice a orasului nu s-au inlocuit componentele imbatranite !
  2. cand desfaci sita de la gura chiuvetei constati ca in cel mult 2 zile s-a format la loc gramajoara de pietricele (datorita sistemului defectuos de tratare a apei) !
  3. soselele sunt pline de gropi !
  4. trotuarele sunt refacute doar pe strazile principale = cele care dau bine / apar in pozele electorale !

  deci ce bine a facut Valcov (primar PDL) orasului Slatina ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by