Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile acordate Greciei si a scos de sub supraveghere calificativele, ca urmare a masurilor de reducere a deficitului bugetar, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Totodata, S&P a revizuit de la stabila la negativa perspectiva ratingurilor statului elen.

Astfel, agentia de evaluare financiara a mentinut calificativul "BBB+" pentru imprumuturile pe termen lung si "A-2" pentru imprumuturile pe termen scurt. Ratingurile Greciei au fost plasate sub supraveghere in decembrie 2009.

"Consideram ca programul actual de consolidare fiscala sustine nivelul actual al ratingului, de aceea il confirmam", a declarat Marko Mrsnik, analistul agentiei. El a mai precizat ca in pofida masurilor adoptate, va fi dificil pentru Grecia sa-si respecte integral planul de consolidare fiscala pentru reducerea deficitului la 5,6% din PIB in 2011 si 2,8% din PIB in 2012, daca nu va lua masuri suplimentare in anii urmatori.

Deficitul public al Greciei este de patru ori mai mare decat limita maxima permisa de reglementarile Uniunii Europene, iar pentru a rezolva aceasta problema guvernul de la Atena a adoptat o serie de masuri de austeritate suplimentare de 4,8 miliarde de euro, inclusiv cresteri de taxe si reduceri ale veniturilor angajatilor din sectorul public. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Grecii se opun insa masurilor de austeritate suplimentare anuntate de guvernul elen. Potrivit unui sondaj, 76% din angajatii din sectorul privat si 68% din pensionari se opun acestor masuri.

Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.