Banca Mondiala a lansat miercuri un apel catre China sa lase moneda nationala sa creasca, pentru a tine sub control inflatia si pentru a stopa supraincalzirea economiei. "Consolidarea cursului de schimb poate ajuta la reducerea presiunilor inflationiste si la reechilibrarea economiei", a anuntat Banca Mondiala, in cel mai recent raport privind situatia din China, transmite AFP.

Oficialii Bancii au estimat ca, daca Beijingul continua politica de limitare a aprecierii yuanului, va ajunge la o crestere economica de 9,5% anul acesta. China se confrunta cu o presiune tot mai accentuata din partea comunitatii internationale, mai ales din partea Statelor Unite ale Americii, pentru a lasa yuanul sa se aprecieze. Moneda nationala a fost pusa in raport direct cu dolarul in 2008, dupa ce aceasta crescuse cu 21% fata de dolar si periclita exporturile.

Senatorii americani au introdus marti in legislatie prevederi care impun penalizari dure asupra Chinei, in cazul in care Beijingul esueaza in procesul de reevaluare a cursului de schimb. Liderii de la Washington acuza Beijingul ca sustine cursul in mod artificial la un nivel scazut, pentru a-si asigura un avantaj in ceea ce priveste comertul. "Perspectivele inflationiste pot fi controlate printr-o politica monetara mai stricta si printr-un curs de schimb mai strict", a avertizat Banca Mondiala.

La inceputul anului, sefii bancilor centrale, economistii si politicienii prezenti la Forumul Economic Mondial de la Davos au criticat politica monetara si comerciala a Chinei, punand sub semnul intrebarii capacitatea tarii de a controla supraincalzirea economiei. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a criticat dur China, estimand ca incurajarea dezechilibrelor comerciale afecteaza procesul de recuperare a economiei mondiale.

Intre timp, oficialii chinezi incearca sa convinga comunitatea internationala ca Beijingul actioneaza in interesul economiei mondiale, prin decizia de a mentine la un nivel scazut cursul yuanului in raport cu dolarul si prin mentinerea unui excedent comercial urias (196,1 miliarde de dolari in 2009).