In materie de economie, Moisa Altar e o legenda. Din mana lui Altar, seful catedrei de Moneda din ASE, au iesit majoritatea economistilor sefi ai bancilor comerciale si jumatate din actualii directori din Departamentul de Cercetare a Bancii Nationale. E printre foarte putinii romani care se duce prin lume la congrese, ca sa stea de vorba cu laureatii Nobel in economie, cu care discuta de la egal. Pe seama lui, finantistii glumesc spunand ca daca bancherii au in buzunarul de la piept o poza cu Mugur Isarescu, Guvernatorul poarta in buzunarul de la piept o poza cu Moisa Altar. Si multe altele...

  • Krugman scrie mai bine decat vorbeste. Stiglitz, un excelent orator

Rep:Am auzit ca sunteti printre foarte putinii romani care se duc sa-i intalneasca pe laureatii Nobel in economie..

Moisa Altar: Da, din pacate

Rep: De ce din pacate?

Moisa Altar a numarat pana la infinit. De 2 ori

Din glumele finantistilor, despre Altar

Moisa Altar: Pai pentru ca ar trebui sa fim mai multi, nu? Mi-ar placea sa am mai multa concurenta pe segmentul asta

Rep: Care e ultimul laureat Nobel cu care v-ati intalnit?

Moisa Altar: Krugman. Bine, multe intalniri au loc cu ocazia unor congrese la care particip. Pe urma, m-am mai intalnit de cateva ori cu Stiglitz.

Rep: Si ce impresie v-au facut?

Moisa Altar: Krugman e mult mai clar in scris. Nici ca profesor nici ca speaker nu straluceste in oratorie. Mi-au confirmat asta si cativa fosti studenti. Krugman nu e un tip oral. Scrie mult mai bine decat vorbeste. In schimb, Stiglitz este un foarte bun vorbitor.

  • Majoritatea economistilor sefi si jumatate din directorii din BNR au iesit din mana lui

Moisa Altar poate face un swap cu un singur pas.

Finantistii, despre Altar

Rep: Din mana Dvs au iesit foarte multi actuali directori in Banca Nationala

Moisa Altar: Da, asa este. Dar si majoritatea economistilor sefi in bancile comerciale. Ionut Dumitru, Nicu Chidesciuc, Dan Bucsa, Lucian Isar...

Rep: Cum erau ca studenti?

Moisa Altar: Pai citeau direct de la sursa, nu se multumeau cu ce le predam eu la curs. Cam din anul II-III au inceput sa invete serios, sa citeasca direct in limba in care erau scrise lucrarile, ca sa nu piarda prin traduceri.

  • BNR si-a ales din timp oamenii cei mai buni. Finantele au luat ce-a ramas

Rep: Avem economisti buni care ne conduc?

Moisa Altar: Politica fiscala difera mult de cea monetara. Si ca tehnici si ca structura. In timp ce in domeniul politicilor monetare BNR a inceput de multi ani sa formeze colectivul, sa atraga pe cei mai buni, in domeniul fiscal, din pacate lucrurile nu stau la fel din mai multe motive.

Rep: Unul ar fi salariul mic..

Moisa Altar: Da, poate ca si salariul.. Bine, am si la finante un doctorand de-al meu, Mantescu, care e un om deosebit, dar e putin fata de necesarul de personal calificat de care are nevoie ministerul. Mai ales ca din pacate, in perioade de criza, rolul politicilor

Cand are nevoie, Moisa Altar nu se duce la banca. Bancile deschid sedii unde are Altar nevoie.

Finantistii, despre Altar

fiscale este mult mai important decat cel al politicilor monetare.

Rep: Poate ca in timp...

Moise Altar: Da, e nevoie de timp pentru a insanatosi starea Finantelor unei tari. Eu am lucrat cu Moisil. El avea o vorba. Daca un vapor traverseaza un ocean in 6 zile, 6 vapoare tot in 6 zile il vor traversa. Adica nu poti comprima timpul...

  • Paradoxul invatamantului economic romanesc: cel mai bun in teorie, prost in practica

Rep: Cum apreciati nivelul invatamantului economic?

Moisa Altar: Din pacate, din cauze economice, studentii incep sa lucreze in paralel cu studiile. Nu spun ca e rau asta, dar e foarte greu sa muncesti si sa faci invatamant de performanta in acelasi timp.

Moisa Altar l-a pus pe Isarescu sa semneze toate bancnotele, dupa ce acesta a refuzat sa le capseze. La aceasta ora guvernatorul se chinuie sa isi graveze numele pe monede.

Finantistii, despre Altar

La Dofin studentii sustin disertatiile cu comisii straine. In fiecare an vin profesori de la universitati nord-americane si europene si mentinem astfel un standard ridicat. Din pacate insa, in multe locuri a devenit formal. Sunt multe forme de invatamant la care tinerii vin doar sa ia o diploma, fara macar sa treaca pe acolo. Or, asta nu e in regula.

Rep: V-a fost student dl. Guvernator?

Moisa Altar: Nu, eu am predat la Finante si la Cibernetica iar domnul Guvernator a terminat Relatiile Internationale. Dar am lucrat cu dl. Cristi Popa, care e un tip deosebit. Asa cum sunt majoritatea directorilor din BNR care au iesit din mana mea. Asta ar trebui sa inteleaga si profesorii de azi. Ca rolul lor este sa usureze accesul studentilor la ceea ce se scrie in carti. Aici nu poti folosi Google, cand e sa predai carte.

Rep: Avem economisti care ar putea lua Nobelul?

Moisa Altar: A existat un roman care ar fi trebuit sa ia Nobelul. Nicolas Georgescu Roegen. Eu am si acum o carte despre el in care semneaza articole patru laureati ai Premiului Nobel. Nu mai exista asa ceva in istorie! Ceea ce vreau sa va spun este ca nivelul de inteligenta al tinerilor economisti romani e mult superior altora. Dar sistemul nostru nu functioneaza. E ca si cum ai pune carburator de Mercedes intr-o Dacie. Poate de aceea majoritatea studentilor nostri sunt plecati in strainatate.

  • Un posibil viitor Nobel in economie, romanului Florin Baibiie?
     
    De ce Banca Nationala mai percepe RMO? Pentru ca a uitat Moisa Altar sa scoata acest lucru dintr-un curs mai vechi.
     
     
    Folclor despre Altar

Rep: Revin cu intrebarea...Avem potential de Nobel economic?

Moisa Altar: Avem un absolvent care s-ar putea sa ia Nobelul. Florin Bilbiie. A predat la Oxford, acum preda la Sorbona si e considerat de economistii din generatia lui ca cel mai bun macroeconomist din lume.

Rep: Dumneavoastra l-ati pregatit?

Moisa Altar: Da. I-am coordonat lucrarea si diploma, dupa care a plecat la master in Anglia si doctoratul in Italia. Ei, Institutul la care si-a luat Florin doctoratul considera ca romanul a fost cel mai bun student din istoria lui. Si vreau sa va spun ca Institutul European din Florenta nu are decat optiunea de master si doctor, nu poti studia ca la o universitate obisnuita.

La Banca Nationala a Romaniei, pentru motivarea si cresterea creativitatii angajatilor, conducerea a decis ca acestia sa poarte inscriptionat pe haine mesajul "What Moisa Altar would do?"

Folclor despre Altar

Rep: Revenind in Romania, ce trebuie sa faca Finantele in primul rand?

Moisa Altar: Sa dea drumul acelui Consiliu Fiscal. Dar sa il faca in asa fel incat acest Consiliu sa fie intr-adevar independent si nu garaj pentru fosti oameni politici. Are un rol extrem de important.