China a avertizat Statele Unite ale Americii sa nu politizeze dezbaterea privind moneda nationala, yuanul, anuntand ca un inalt oficial va merge la Washington pentru a discuta despre acest subiect si despre alte litigii comerciale. Pe fondul unor tensiuni tot mai accentuate intre cele doua puteri, SUA au anuntat ca ar putea impune sanctiuni dure asupra Chinei, daca Beijingul esueaza in reevaluarea monedei sale, transmite AFP.

"Ar trebui sa luam toate masurile posibile pentru a evita politizarea subiectului si pentru a nu permite emotiilor sa intervina in dezbatere", a declarat He Ning, inalt oficial responsabil cu supravegherea schimburilor comerciale dintre China si SUA. "Daca exista factori politici, intreaga situatie se va complica si vor fi afectate negocierile, ceea ce nu am vrea sa vedem", a precizat acesta, atunci cand a fost intrebat cu privire la legislatie.

Senatorii americani au introdus marti in legislatie prevederi care impun penalizari dure asupra Chinei, in cazul in care Beijingul esueaza in procesul de reevaluare a cursului de schimb. Prevederile au sustinerea intregii clase politice din SUA, subliniaza AFP.

China a anuntat ca viceministrul Comertului, Zhong Shan, va vizita Washington in perioada 24-26 martie, pentru a se intalni cu parlamentari americani, cu oficiali din cadrul departamentelor de comert si de la trezorerie. "Vizita este un efort de a consulta si de a realiza un schimb de idei cu SUA in ceea ce priveste balanta comerciala si alte subiecte comerciale", a anuntat ministerul.

Liderii de la Washington acuza Beijingul ca sustine cursul in mod artificial la un nivel scazut, pentru a-si asigura un avantaj in ceea ce priveste comertul. "Perspectivele inflationiste pot fi controlate printr-o politica monetara mai stricta si printr-un curs de schimb mai strict", a avertizat Banca Mondiala. Intr-un raport publicat miercuri, oficialii bancii au estimat ca, daca Beijingul continua politica de limitare a aprecierii yuanului, va ajunge la o crestere economica de 9,5% anul acesta.

China se confrunta cu o presiune tot mai accentuata din partea comunitatii internationale, mai ales din partea Statelor Unite ale Americii, pentru a lasa yuanul sa se aprecieze. Moneda nationala a fost pusa in raport direct cu dolarul in 2008, dupa ce aceasta crescuse cu 21% fata de dolar si periclita exporturile.