Riscul extinderii crizei elene in Romania este „limitat”, a declarat vineri pentru Financial Times, guvernatorul BNR Mugur Isarescu. El a mai spus ca bancile locale- subsidiare ale institutiilor de credit elene- sunt solvabile si stau bine la capitolul lichiditate. Potrivit guvernatorului BNR, bancile membre ale Initiativei de la Viena au rezistat crizei financiare mondiale si crizei politice care a afectat Romania anul trecut, iar in prezent sunt supuse unui "al treilea test."

  • Initiativa "Viena" a ajutat sistemul bancar romanesc

In toamna trecuta, grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain care au operatiuni in Romania au semnat scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10 la suta, dupa ce, in luna martie, FMI obtinuse la Viena un acord global al acestora.

  • Piata bancilor romanesti cu capital elen cuprinde 7 jucatori

Incertitudinile legate de situatia finantelor publice ale Greciei au limitat accesul bancilor elene pe pietele financiare si pe cele interbancare la preturi rezonabile. Recent, mari banci internationale precum Morgan Stanley, Deutsche Bank sau Citibank au atentionat cu privire la riscul contaminarii Romaniei cu problemele din Grecia. Romania este una dintre cele mai importante piete externe pentru grupurile financiare elene, care au inceput relativ tarziu expansiunea regionala.

Pe piata din Romania sunt prezente mai multe institutii financiare controlate de banci grecesti, printre care Alpha Bank, Banca Romaneasca (controlata de National Bank of Greece), Bancpost (controlata de Eurobank EFG), Piraeus Bank, Emporiki, ATEbank si Marfin.