Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare (UNSAR) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au inaintat luni catre Guvern, ministere si Parlament o propunere de acordare a unei deductibilitati totale a cheltuielilor pentru politele de asigurare de viata cu o durata de minimum zece ani, in limita a 400 de euro pe an pentru angajat si angajator.

Potrivit propunerii, deducerea primelor de asigurari de viata ar trebui sa se faca atat din baza de impunere a impozitului pe venit si profit, la nivelul angajatilor si angajatorilor, cat si din cea a contributiilor sociale. De asemenea, rascumpararea contractelor inainte de scadenta ar urma sa fie impozabila retroactiv, astfel incat statul roman sa acorde beneficii doar celor care respecta scopul initial al contractului. Propunerea actuala exclude asigurarile de viata atasate creditelor bancare.

"UNSAR propune introducerea in legislatia in vigoare, respectiv Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si in legile speciale care reglementeaza contributiile la asigurarile sociale obligatorii, respectiv Legea 19/2000, Legea 95/2006 si Legea 76/2002, deductibilitatea totala a cheltuielilor reprezentand prime pentru asigurarile de viata efectuate atat de angajator (in limita echivalentului in lei a 400 euro/an), cat si de angajat (in limita echivalentului in lei a 400 euro/an) pentru politele de grup, precum si prime de asigurare platite de persoanele fizice care contracteaza o polita de asigurare de viata (in limita echivalentului in lei a 400 euro/an)", se arata in propunere.

  • Asiguratorii spera ca propunerea sa se concretizeze cel mai tarziu in 2012

Cornelia Coman, director executiv ING asigurari de viata, a declarat pentru HotNews.ro ca spera ca propunerea sa se concretizeze in lege in 2011 sau, cel tirziu, in 2012.

"La nivelul persoanelor fizice din venitul brut cerem sa se deduca aceasta prima de asigurare si astfel se va obtine venitul impozabil la care se va aplica cota unica de 16%. Cat priveste angajatorul cheltuiala cu prima de asigurare in maxim de 400 de euro/an se va considera cheltuiala deductibila si automat impozitul pe profit se va aplica dupa deducerea acestei cheltuieli. In plus, propunerea nostra este ca aceasta prima sa fie dedusa si din contributia la asigurari sociale. Speram ca aceasta propunere sa se concretizeze in lege in 2011 sau cel tarziu in 2012", a explicat Cornelia Coman, director executiv ING Asigurari de Viata.

  • Impactul asupra bugetului de stat in urma acestei deductibilitati: Veniturile generate vor compensa in proportie de peste 97% cheltuielile

Propunerea inaintata luni autoritatilor este pentru prima data insotita si de un studiu de impact a introducerii unei asemenea deductibilitati, iar perioada de timp luata in calcul este 2010-2015. Potrivit initiatorilor, nivelul propus al deductibilitatii, de 400 de euro, ar avea efecte benefice asupra tuturor partilor implicate: consumator, economie, buget de stat si industria asigurarilor de viata.

La nivelul bugetului de stat, se estimeaza ca veniturile generate, in valoare de 5,2 miliarde lei vor compensa in proportie de peste peste 97% pana in 2015 cheltuielile generate de introducerea deductibilitatii. Volumul veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii deductibilitatii provine din mai multe surse: cresterea volumului investitiilor pe piata financiara, cresterea din impozitul asupra profitului societatilor de asigurare, cresterea impozitului pe venitul agentilor si venitul rezultat din impozitari retroactive ale contractelor reziliate.

Pentru consumatori, asiguratorii spun ca deductibilitatea va creste pe de o parte interesul pentru protectia familiei impotriva evenimentelor neprevazute, iar pe de alta parte va impulsiona economisirea pe termen lung.

La nivelul economiei, asiguratorii estimeaza ca deductibilitatea va genera un volum suplimentar de investitii de circa 3,7 miliarde lei in perioada 2010-2015, iar pentru industria asigurarilor de viata ar4 putea duce la dublarea penetrarii in Produsul Intern Brut. Astfel, intr-un interval de 5 ani, acest segment financiar ar putea reprezenta 0,65% din PIB, fata de un nivel de 0,33%, in 2009.

Piata asigurarilor din Romania a inregistrat anul trecut o valoare a primelor brute subscrise (atat din asigurari generale cat si de viata) de peste 8,8 miliarde lei, in scadere cu 1,1% fata de anul anterior. Rezultatul a fost cauzat de evolutia segmentului de asigurari de viata, unde valoarea subscrierilor a scazut cu 13% fata de 2008, pana la 1,6 miliarde lei.