Grupul bancar austriac Osterreichische Volksbanken, care opereaza in Romania cel de-al treile jucator local- Volksbank, ar putea vinde divizia sa din Europa de Est, pentru cel putin 1,1 miliarde de euro, conform unui articol aparut in ziarul austriac „Die Presse”, citat de Bloomberg. In decembrie, institutia austriaca de credit fusese la limita punerii sub supraveghere speciala de catre Banca Centrala a Austriei.

  • Decizia ar putea fi anuntata in 21 aprilie

Conform cotidianului austriac, care nu precizeaza sursa informatiei, Volksbanken detine 50,1% din divizia din Europa de Est, in timp ce institutii de creditare din Franta si Germania detin restul de actiuni. Directorul general al Volksbanken, Gerald Wenzel, urmeaza sa prezinte in 21 aprilie planurile de viitor ale bancii si rezultatele financiare obtinute in 2009. In luna noiembrie a anului trecut, Volksbanken a raportat pierderi de 468 de milioane de euro pentru trimestrul trei din 2009 si a avertizat ca rezultatele pe trimestrul patru vor fi afectate de deprecieri de active si provizioane pentru credite neperformante.

  • Conducerea din Romania a Volksbank, schimbata

Ulterior, banca a anuntat ca va cere actionarilor sa injecteze capital in anul 2010. Austriecii de la Volksbank il vor inlocui de la conducerea subsidiarei locale pe Gerald Schreiner, cel care in timpul celor aproape cinci ani de mandat a propulsat banca de la jumatatea clasamentului pana pe locul al treilea, printr-o crestere agresiva pe creditul ipotecar, a mai anuntat Die Presse. Pe piata din Romania, Volksbank este a treia institutie de credit cu o cota de piata de aproape 7%.