Ministrul bulgar de Finante, Simeon Djankov, discuta marti cu reprezentantii mediului de afaceri masurile anticriza ce urmeaza sa fie adoptate de guvernul de la Sofia, transmite Novinite. Pachetul de masuri include majorarea TVA, de la 20 la 22% - nivelul initial al taxei, la introducerea ei in 1994- pentru o perioada de un an si introducerea unei "taxe pe lux" pentru cetatenii bulgari bogati.

In urma discutiilor cu oamenii de afaceri si sindicatele, guvernul a dat asigurari ca va include si sugestiile lor in pachetul de masuri anticriza.

Ministrul bulgar de Finante a cerut sa nu se utilizeze termenul de masuri anticriza, ci "masuri de sprijinire si crestere sustenabila a activitatii comerciale", explicand ca economia a aratat primele semne ale redresarii economice.

La discutiile de marti cu Simeon Djankov participa Asociatia Bancilor din Bulgaria, Asociatia capitalului industrial din Bulgaria, Camera de Comert si Industrie a Bulgariei si reprezentantii principalelor sindicate.

Principalele doua sindicate din Bulgaria au anuntat deja ca sunt impotriva majorarii TVA, de la 20 la 22 %, propusa de guvern, care a motivat ca aceasta masura va aduce la bugetul de stat venituri suplimentare de 540 de milioane de leva.

Taxa pe Valoarea Adaugata a fost introdusa in 1994 in Bulgaria, fiind initial de 22%, dupa care a fost redusa la 20% in ultimii ani. Expertii din sectorul afacerilor au insistat ca TVA ar trebui redusa cu inca doua puncte procentuale pentru a stimula consumatorii.

In 2009, Produsul Intern Brut al Bulgariei a inregistrat un declin de 5,1%, fata de o crestere de 6% in 2008, conform datelor publicate de Oficiul National de Statistica de la Sofia.

Fondul Monetar International se asteapta ca economia Bulgariei sa inregistreze un declin de 6,5% in 2009 si de 2,5% in 2010.