Pentru prima oara un sef al Bancii Centrale a SUA (Fed) s-a aratat preocupat de consecintele crizei din Grecia asupra economiei Statelor Unite. Scenariul cel mai pesimist evocat de oficialul american ar fi cel in care ar izbucni o panica generalizata pe piata datoriilor statelor europene. Criza greaca ar putea afecta direct economia Statelor Unite, a declarat luni seara, Dennis Lockhart, presedintele Fed Atlanta, citat de AP.

  • Uniunea Europeana este prima piata de desfacere pentru produsele americane

“Eu vad in trei feluri cum criza greaca ar putea afecta direct economia Statelor Unite”, a declarat Lockhart, intr-un discurs la Naples, in statul Florida (Sud-Estul Statelor Unite).

„In primul rand, daca tari ale Uniunii Europene trebuie sa prevada ajustari la problemele lor de ordin bugetar, acestea ar putea impiedica cresterea in zona euro si exporturile americane spre aceasta regiune”, a declarat Lockhart, care a adaugat ca Uniunea Europeana este prima piata de desfacere pentru produsele americane.

  • Criza provoaca aprecierea dolarului, reducand competitivitatea exporturilor SUA

In al doilea rand, daca criza provoaca o miscare de refugiu de capitaluri asupra dolarului in detrimentul euro, aprecierea monedei americane ce ar putea sa rezulte din aceasta risca „sa faca rau competitivitatii exporturilor americane”, potrivit lui Lockhart.

„Al treilea punct este posibilitatea ca criza bugetara greaca sa provoace un mare soc pe pietele financiare. Acesta ar putea sa se manifesteze in sistemul bancar sau sub forma unei miscari de retragere generala (a investitorilor) de pe piata unor state”, a adaugat el.

Lockhart este primul oficial al Fed care marturiseste deschis temeri atat de puternice asupra situatiei financiare a statului grec. Vezi aici intreaga lui declaratie facuta in Florida.