Fitch a retrogradat miercuri ratingul creditelor pe termen lung ale Portugaliei cu o treapta, de la AA la AA-, cu perspectiva negativa, invocand performanta bugetara slaba din 2009 si avertizand ca o continuare a actualului trend ar putea sa atraga noi retrogradari, anunta Reuters.

Fitch precizeaza insa ca planul guvernamental pe termen lung de austeritate bugetara este in general credibil si nu estimeaza ca exista riscul ca o instabilitate politica sa afecteze adoptarea legislatiei necesare pentru implementare.

Agentia avertizeza insa asupra unui risc "semnificativ" asupra deficitelor, in special in 2012-2013, precizand insa ca probabilitatea ca Portugalia sa se confrunte cu o criza de lichiditati este redusa.

Bursa din Lisabona a reactionat imediat, depreciindu-se cu 2,20%, dupa anuntul facut de Fitch.

"Chiar daca Portugalia nu este afectata mai multe decat alte state de criza mondiala, perspectivele relansarii economice sunt mai reduse decat in cazul celorlalte 15 tari membre ale Zonei Euro, influentand astfel finantele publice pe termen scurt", afirma, intr-un comunicat, Douglas Renwick, de la Fitch.

Retrogradarea ratingul vine cu doar o zi inainte de summitul UE de la Bruxelles, care va avea ca principal punct criza greceasca.

Deficitul public al Portugaliei a ajuns la 9,3% din produsul intern brut in 2009, cu mult peste previziunea Fitch din septembrie, de 6,5%, si limita maxima ceruta de Zona Euro, de 3%, potrivit AFP.

Euro atinge cel mai scazut nivel fata de dolar in ultimele zece luni

Euro a cazut miercuri sub pragul de 1,34 dolari, pentru prima oara in ultimele 10 luni, pe fondul discutiilor legate de un posibil ajutor acordat de FMI Greciei si al retrogradarii Portugaliei.

Moneda unica europena a fost cotata la 1,3345 dolari pe bursa londoneza, cel mai scazut nivel din 8 mai 2009.

Bursele europene au intrat pe rosu

Vestile din Portugalia si evolutia Euro au anihilat stirile pozitive legate de cresterea gradului de incredere in randul oamenilor de afaceri din Germania.

Indicele londonez FTSE 100 a scazut cu 0,45%, pana la 5.648,24 puncte, DAX 30 (Frankfurt) a scazut cu 0,57, pana la 5.981,50 puncte iar la Paris indicele CAC 40 a pierdut 0,78%, pana la 3.921,62 puncte.

Indicele Stoxx 50 al celor mai valoroase titluri din Zona Euro a pierdut si el 0,95%, pana la 2.883.