• "Motorul cresterii il va reprezenta cererea interna, din care formarea bruta de capital fix va inregistra o schimbare de tendinta incepand cu anul 2011, respectiv se va majora cu 5,0% in 2011 si 6,7% in 2012. La aceasta estimare s-a avut in vedere cresterea surselor de finantare a proiectelor aflate in derulare, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene concomitent cu asigurarea finantarii din bugetul de stat sau a investitiilor eligibile.
  • Cererea interna (consum si investitii) se va majora cu 1,4%. Principala componenta care va inregistra o crestere va fi consumul privat, ale carui cheltuieli se vor majora cu 3,8%, pe fondul cresterii increderii in masurile guvernamentale de relansare economica si al reluarii inclinatiei spre consum"

se arata, intre altele, in Programul de Convergenta transmis de Guvern Comisiei Europene.

Scenariul macroeconomic pe termen mediu, inclus in Programul de Convergenta, mai contine urmatoarele informatii:

  • Este posibil ca in primele 2 trimestre din anul 2010 cresterile reale ale produsului intern brut sa fie negative, dar pentru anul 2010, cadrul macroeconomic previzioneaza iesirea din intervalul negativ si trecerea la o crestere moderata a produsului intern brut, in termeni reali, respectiv cu 1,3% fata de 2009.

Reluarea consumului gospodariilor

  • Cresterea somajului in prima parte a anului va reduce venitul disponibil in gospodarii, dar la nivelul anului 2010 se prevede majorarea numarului de salariati si mentinerea puterii de cumparare a populatiei cu impact asupra reluarii consumului gospodariilor.

Cererea interna va creste cu 1,4%, mai ales pe baza consumului privat

  • Cheltuielile guvernamentale se vor restructura pentru a favoriza investitiile publice si a defavoriza cheltuielile de personal, in conditiile ajustarii deficitului bugetar.
  • Cererea interna (consum si investitii) se va majora cu 1,4%. Principala componenta care va inregistra o crestere va fi consumul privat, ale carui cheltuieli se vor majora cu 3,8%, pe fondul cresterii increderii in masurile guvernamentale de relansare economica si al reluarii inclinatiei spre consum printr-o imbunatatire a sistemului de creditare.
  • Avand in vedere problemele financiare si rezervele de capacitate ale sectorului privat, se asteapta ca relansarea formarii brute de capital fix sa intarzie, astfel ca este posibil sa se diminueze cu 1%.
  • Pentru cheltuielile consumului guvernamental se prevede reducerea in continuare, pe fondul masurilor de restructurare si ajustare a cheltuielilor bugetare legate de personal, respectiv cu 3,5%.
  • Cererea externa in crestere concomitent cu majorarea activitatii economice interne va influenta pozitiv evolutia comertului exterior. 

Formarea capitalului fix se va majora substantial pe baza absorbtiei fondurilor UE

  • In urmatorii 2 ani (2011 si 2012), cresterea PIB urmeaza sa se accelereze, odata cu intensificarea schimburilor comerciale externe si a cresterii activitatii in toate sectoarele economice. Se asteapta ca produsul intern brut sa creasca cu 2,4% in anul 2011 si cu 3,7% in anul 2012. Motorul cresterii il va reprezenta cererea interna, din care formarea bruta de capital fix va inregistra o schimbare de tendinta incepand cu anul 2011, respectiv se va majora cu 5,0% in 2011 si 6,7% in 2012. La aceasta estimare s-a avut in vedere cresterea surselor de finantare a proiectelor aflate in derulare, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene concomitent cu asigurarea finantarii din bugetul de stat sau a investitiilor eligibile.

Comertul exterior de bunuri si servicii se va relansa in conditiile amplificarii cererii interne si externe

  • Economisirea interna va acoperi intr-o mai mare proportie investitiile previzionate (formarea bruta de capital), respectiv de la 77% in 2009 va ajunge la 79% in 2012. De asemenea, va creste nivelul de finantare a investitiilor prin transferuri de capital din strainatate, incluzand fondurile europene, care vor determina o reducere a necesarului de finantare din surse externe cu 1,2% din PIB in fiecare an.
  • Din punct de vedere al dezvoltarii economice, Romania desi a recuperat in ultima perioada o parte semnificativa din diferenta fata de media UE, se afla inca mult in urma celor mai multe tari europene.

PIB/cap de locuitor va depasi 50% din media UE in 2012

  • PIB pe cap de locuitor exprimat in puterea de cumparare standard (PPS) a fost de circa 47% din media UE 27 in 2008 si se asteapta sa depaseasca 50% pana in 2012.
  • Plecand de la premisa incheierii recesiunii in anul 2010, se apreciaza ca exporturile de bunuri in acest an se vor majora cu 3,5%, iar importurile de bunuri cu 4,2%.
  • Schimburile comerciale se vor relansa atat in spatiul intracomunitar, cat si cel extracomunitar. Astfel, exporturile intracomunitare si extracomunitare de bunuri se vor majora cu 3,3% si respectiv cu 4,1%, iar importurile intracomunitare si extracomunitare vor creste cu 4,1% si respectiv cu 4,4%.
  • Relansarea activitatii industriale se va reflecta in cresterea importurilor de materii prime (pentru metalurgie, industria petrochimica, industria de ingrasaminte) din spatiul extracomunitar.

Nota: Documentul integral se gaseste si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.