Scenariul Finantelor pentru anii 2010-2012, transmis Comisiei Europene: "Consumul privat se va majora pe fondul increderii in masurile guvernamentale/ Se asteapta ca PIB sa creasca cu 2,4% in anul 2011"

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Miercuri, 24 martie 2010, 15:56 Economie | Finanţe & Bănci


 • "Motorul cresterii il va reprezenta cererea interna, din care formarea bruta de capital fix va inregistra o schimbare de tendinta incepand cu anul 2011, respectiv se va majora cu 5,0% in 2011 si 6,7% in 2012. La aceasta estimare s-a avut in vedere cresterea surselor de finantare a proiectelor aflate in derulare, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene concomitent cu asigurarea finantarii din bugetul de stat sau a investitiilor eligibile.
 • Cererea interna (consum si investitii) se va majora cu 1,4%. Principala componenta care va inregistra o crestere va fi consumul privat, ale carui cheltuieli se vor majora cu 3,8%, pe fondul cresterii increderii in masurile guvernamentale de relansare economica si al reluarii inclinatiei spre consum"
se arata, intre altele, in Programul de Convergenta transmis de Guvern Comisiei Europene.

Scenariul macroeconomic pe termen mediu, inclus in Programul de Convergenta, mai contine urmatoarele informatii:

 • Este posibil ca in primele 2 trimestre din anul 2010 cresterile reale ale produsului intern brut sa fie negative, dar pentru anul 2010, cadrul macroeconomic previzioneaza iesirea din intervalul negativ si trecerea la o crestere moderata a produsului intern brut, in termeni reali, respectiv cu 1,3% fata de 2009.
Reluarea consumului gospodariilor
 • Cresterea somajului in prima parte a anului va reduce venitul disponibil in gospodarii, dar la nivelul anului 2010 se prevede majorarea numarului de salariati si mentinerea puterii de cumparare a populatiei cu impact asupra reluarii consumului gospodariilor.
Cererea interna va creste cu 1,4%, mai ales pe baza consumului privat
 • Cheltuielile guvernamentale se vor restructura pentru a favoriza investitiile publice si a defavoriza cheltuielile de personal, in conditiile ajustarii deficitului bugetar.
 • Cererea interna (consum si investitii) se va majora cu 1,4%. Principala componenta care va inregistra o crestere va fi consumul privat, ale carui cheltuieli se vor majora cu 3,8%, pe fondul cresterii increderii in masurile guvernamentale de relansare economica si al reluarii inclinatiei spre consum printr-o imbunatatire a sistemului de creditare.
 • Avand in vedere problemele financiare si rezervele de capacitate ale sectorului privat, se asteapta ca relansarea formarii brute de capital fix sa intarzie, astfel ca este posibil sa se diminueze cu 1%.
 • Pentru cheltuielile consumului guvernamental se prevede reducerea in continuare, pe fondul masurilor de restructurare si ajustare a cheltuielilor bugetare legate de personal, respectiv cu 3,5%.
 • Cererea externa in crestere concomitent cu majorarea activitatii economice interne va influenta pozitiv evolutia comertului exterior. 
Formarea capitalului fix se va majora substantial pe baza absorbtiei fondurilor UE
 • In urmatorii 2 ani (2011 si 2012), cresterea PIB urmeaza sa se accelereze, odata cu intensificarea schimburilor comerciale externe si a cresterii activitatii in toate sectoarele economice. Se asteapta ca produsul intern brut sa creasca cu 2,4% in anul 2011 si cu 3,7% in anul 2012. Motorul cresterii il va reprezenta cererea interna, din care formarea bruta de capital fix va inregistra o schimbare de tendinta incepand cu anul 2011, respectiv se va majora cu 5,0% in 2011 si 6,7% in 2012. La aceasta estimare s-a avut in vedere cresterea surselor de finantare a proiectelor aflate in derulare, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene concomitent cu asigurarea finantarii din bugetul de stat sau a investitiilor eligibile.
Comertul exterior de bunuri si servicii se va relansa in conditiile amplificarii cererii interne si externe
 • Economisirea interna va acoperi intr-o mai mare proportie investitiile previzionate (formarea bruta de capital), respectiv de la 77% in 2009 va ajunge la 79% in 2012. De asemenea, va creste nivelul de finantare a investitiilor prin transferuri de capital din strainatate, incluzand fondurile europene, care vor determina o reducere a necesarului de finantare din surse externe cu 1,2% din PIB in fiecare an.
 • Din punct de vedere al dezvoltarii economice, Romania desi a recuperat in ultima perioada o parte semnificativa din diferenta fata de media UE, se afla inca mult in urma celor mai multe tari europene.
PIB/cap de locuitor va depasi 50% din media UE in 2012
 • PIB pe cap de locuitor exprimat in puterea de cumparare standard (PPS) a fost de circa 47% din media UE 27 in 2008 si se asteapta sa depaseasca 50% pana in 2012.
 • Plecand de la premisa incheierii recesiunii in anul 2010, se apreciaza ca exporturile de bunuri in acest an se vor majora cu 3,5%, iar importurile de bunuri cu 4,2%.
 • Schimburile comerciale se vor relansa atat in spatiul intracomunitar, cat si cel extracomunitar. Astfel, exporturile intracomunitare si extracomunitare de bunuri se vor majora cu 3,3% si respectiv cu 4,1%, iar importurile intracomunitare si extracomunitare vor creste cu 4,1% si respectiv cu 4,4%.
 • Relansarea activitatii industriale se va reflecta in cresterea importurilor de materii prime (pentru metalurgie, industria petrochimica, industria de ingrasaminte) din spatiul extracomunitar.
Nota: Documentul integral se gaseste si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

664 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Asta cu... (Miercuri, 24 martie 2010, 16:07)

  Gigi [anonim]

  ... "pe fondul cresterii increderii in masurile guvernamentale de relansare economica" sa le-o ziceti pensionarilor, somerilor (mai ales de la CFR dar si celor din sistemul privat), angajatilor din sistemul public si familiilor lor. Probabil in jur de 60-70% din populatie...

  Aoleu...am citit-o si pe aia cu "majorarea numarului de salariati". Ma duc sa iau ceva pentru dureri de cap...un algocalmin.

  Intrebare: Cu cat au crescut economiile romanilor in perioada crizei? De multa incredere ce au in masurile guvernantilor...
 • +1 (1 vot)    
  incredere in ce??? (Miercuri, 24 martie 2010, 16:13)

  geo12 [utilizator]

  in masurile guvernamentale??? care masuri? gen asta ? : "Guvernul a aprobat, luna trecută, un memorandum care stabileşte prelungirea acordării de discounturi clienţilor SN Romgaz pe întreg anul 2010. Decizia Guvernului este cu atât mai inexplicabilă cu cât clienţii respectivi beneficiază oricum de avantajul achiziţionării gazelor din producţia internă, al căror preţ este la aproape jumătate faţă de cel din import.
  Clienţii ţinuţi la secret de Romgaz, din motive comerciale, au un dublu avantaj: cumpără gazele la preţul intern, iar pe deasupra la această facilitate, mai primesc şi reduceri de preţ!" (extras din ziarul Bursa)
  • 0 (0 voturi)    
   De ce nu ... (Miercuri, 24 martie 2010, 16:49)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui geo12

   ...se vorbeste despre faptul ca directorii numiti pe principii politice in ultimii 20 de ani la conducerea diverselor societati de stat (mai ales din subordinea actualului Vi(n)deanu) au acumulat datorii uriase la buget? De ce nu vrea asa-zisa guvernare de dreapta Boc sa le eficientizeze si sa foloseasca banii de la respectivele companii pentru a face investitii? E mai importanta rasplatirea unor politruci cu sinecure decat interesul national? De ce nu se face concurs pentru posturile directorilor si nu li se dau obiective clare?

   Aceastea ar fi masuri care mi-ar reda increderea in economie...
 • +3 (3 voturi)    
  sunteti dusi? (Miercuri, 24 martie 2010, 16:14)

  airamerica [utilizator]

  Voi sunteti dusi cu pluta?
  "pe fondul cresterii increderii in masurile guvernamentale de relansare economica si al reluarii inclinatiei spre consum" pai pe fondul asta ar trebui sa fi emigrat din 23 dec 1989.
  Daca am ramas aici a fost pentru ca am avut incredere in MINE si in capacitatile MELE de a va fenta masurile idioate cu orice ocazie!
 • +1 (1 vot)    
  nu mai sunt dubii ... din pacate! (Miercuri, 24 martie 2010, 16:43)

  el [anonim]

  deci in 2010 nu mai este niciun dubiu - scadere PIB si crestere somaj s-au uniformizat opiniile...mai discutam in 2011

  in 2-3 saptamani o sa avem rezultatele Q1 si atunci realitatea!
 • 0 (0 voturi)    
  Increderea (Miercuri, 24 martie 2010, 17:54)

  Frobenius [anonim]

  Doar am citit cele de mai sus si mi-a crescut increderea. Am o incredere atit de crescuta cum nu am mai avut-o niciodata. Nici nu indraznesc sa ma gindesc la ce mi se poate intimpla daca acest guvern va lua vreodata vreo masura de "relansare economica". De groaza!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by