Inca un fost oficial cu grad inalt al Anglo Irish Bank, principala banca irlandeza care a avut mari probleme financiare in perioada 2008/2009, a fost arestat miercuri de catre Politia irlandeza, in cazul deschis impotriva fostului management al bancii, care a gestionat fraudulos sume de ordinul miliardelor de euro.

Oficialii Politiei au precizat ca este vorba de fostul director financiar Willie McAteer, in varsta de 59 de ani. Acesta a fost retinut "pentru acuzatii de furt si frauda", conform declaratiilor politistilor de la Biroul de Investigare a Fraudelor Financiare.

Saptamana trecuta, vineri, Politia l-a ridicat pentru 24 de ore pe fostul director al Anglo Irish Bank, Sean FitzPatrick, in urma unor descinderi si perchezitii facute la mai multe adrese care ii apartineau fostului director. Acesta insa a fost eliberat pe cautiune dupa 24 de ore si este in prezent cercetat in stare de libertate.

In prezent, un dosar important este deschis la Tribunal impotriva fostilor sefi ai Anglo Irish Bank, una din cele mai mari banci irlandeze, care a falimentat anul trecut si a trebuit sa fie salvata prin interventii de miliarde de euro ale Guvernului. Fostii sefi ai bancii obisnuiau sa imprumute si sa transfere sume imense de bani, de ordinul milioanelor de euro, din conturile propriei banci in alte institutii bancare.

Cele doua arestari din aceste zile nu sunt decat inceputul unei ample campanii, asigura politistii care investigheaza frauda de la Anglo Irish Bank.

Ministrul irlandez de finante Brian Lenihan a declarat ca nu doreste sa faca nici o declaratie care ar putea influenta ancheta si ca Politia are toate prerogativele in aceasta ancheta, iar Justitia trebuie sa aiba ultimul cuvant.

Salvata anul trecut de statul irlandez, care controleaza in prezent majoritatea actiunilor, Anglo Irish Bank si-a redus in ultimul an numarul de angajati de la 1.800 la 1.200, in urma unui program de plecari voluntare din institutie. Anul trecut, statul irlandez a salvat cu 4 miliarde de euro banca, iar in prezent alte active cu probleme, in valoare de alte 36 de miliarde de euro, vor fi preluate de NAMA, institutia special creata de catre stat pentru a prelua toate datoriile si activele negre ale bancilor irlandeze, in scopul de a curata sistemul financiar al acestei tari, una dintre cele mai grav afectate de recesiune din Uniunea Europeana.