Guvernul a decis in sedinta de miercuri amanarea platii anticipate a impozitului pe profit pana in 2012, a declarat premierul Emil Boc. „Asa cum am promis mediului de afaceri, inainte de inceputul lunii aprilie a fost adoptat actul normativ prin care si pentru anul 2010, ca si pentru anii urmatori, pana in 2012, se amana plata anticipata a impozitului pe profit. Am luat aceasta decizie pentru a sprijini mediul de afaceri”, a precizat Emil Boc. In acest sens, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal.

Premierul anuntase inca de la inceputul lunii martie ca plata anticipata a impozitului pe profit nu va intra in vigoare in 2010.

Potrivit legii, incepand de la 1 ianuarie 2010, toate companiile ar fi trebuit sa plateasca anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie si divizat la patru.

Referitor la comparatia impozitului pe profit cu impozitul minim, in cazul in care impozitul pe profit al unui contribuabil este mai mic decat suma impozitului minim anual, stabilit in functie de veniturile totale inregistrate in anul precedent, firma este obligata la plata impozitului minim.