Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana despre Programul de Convergenta al Romaniei: "Nu detaliaza suficient masurile de consolidare care urmeaza sa fie luate in 2011 si 2012"

Programul convergenta transmis de Romania a fost aprobat in aceasta saptamana la Bruxelles, impreuna cu cele ale altor state membre. Olli Rehn, Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare a declarat ca statele membre "amana" eforturile cele mai importante de consolidare fiscala pentru anii urmatori si nu specifica in mod concret ce masuri vor adopta pe termen mediu, adica in urmatorii 2 ani.

Comisia a mai transmis ca documentul Romaniei nu detaliaza suficient masurile de consolidare care urmeaza sa fie luate in 2011 si 2012, desi se asteapta ca in cadrul bugetar pe termen mediu 2011-2013 sa fie incluse mai multe informatii.

In fiecare an statele membre trimit programe de convergenta (zona non-euro) si de stabilitate (zona euro). Guvernul Romaniei a transmis recent Comisiei Europene Programul de convergenta, documentul fiind aprobat oficial la nivel national marti, 23 martie.

Restantele la banci au continuat sa creasca in februarie

Restantele la banci au crescut in februarie cu 468 milioane lei comparativ cu ianuarie, ponderea creditelor restante in totalul soldului de credite ajungand acum la 4.61%. In februarie 2009 ponderea era de 2.05%, iar in februarie 2008 de doar 0.82%, conform datelor BNR.

In cazul restantelor la creditele in lei, acestea au crescut in februarie cu 229 milioane lei fata de ianuarie, iar restantele la creditele in valuta au crescut cu 239 milioane lei, astfel ca ponderea in total credite a ajuns la 6.1% in cazul creditelor in lei si 3.63% in cazul creditelor in valuta.

In acest moment, totalul restantelor la banci se ridica la 9.24 miliarde lei respectiv peste 2.2 miliarde euro, cresterea fata de februarie 2009 fiind de 117%, iar fata de februarie 2008 de 600%.

Fitch retrogradeaza ratingul Portugaliei cu o treapta, la AA-, cu perspectiva negativa

Fitch a retrogradat ratingul creditelor pe termen lung ale Portugaliei cu o treapta, de la AA la AA-, cu perspectiva negativa, invocand performanta bugetara slaba din 2009 si avertizand ca o continuare a actualului trend ar putea sa atraga noi retrogradari. Fitch precizeaza insa ca planul guvernamental pe termen lung de austeritate bugetara este in general credibil. Agentia avertizeza totusi asupra unui risc "semnificativ" asupra deficitelor, in special in 2012-2013, precizand insa ca probabilitatea ca Portugalia sa se confrunte cu o criza de lichiditati este redusa. Bursa din Lisabona a reactionat imediat, depreciindu-se cu 2,20%, dupa anuntul facut de Fitch. Retrogradarea ratingul vine cu doar o zi inainte de summitul UE de la Bruxelles, care va avea ca principal punct criza greceasca. Deficitul public al Portugaliei a ajuns la 9,3% din produsul intern brut in 2009, cu mult peste previziunea Fitch din septembrie, de 6,5%, si limita maxima ceruta de Zona Euro, de 3.

Compania japoneza Itochu vrea sa construiasca un grup nou la termocentrala Paroseni

Compania japoneza Itochu intentioneaza sa construiasca in Romania un grup energetic care va avea o putere instalata de 180 megawati, declara ministrul economiei Adriean Videanu. In conditiile in care termocentrala de la Paroseni deserveste intreaga Vale a Jiului, minele din aceasta zona ar putea primi o gura de oxigen in urma acestei investitii. Termocentrala trebuie sa incheie procesul de retehnologizare pentru a putea sa se alinieze normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana.