Liderii statelor Uniunii Europene se intalnesc joi pentru un summit la Bruxelles, in speranta de a finaliza un plan de ajutor pentru Grecia, plan care ar putea sa implice si Fondul Monetar International si ar urma sa se ridice la mai multe zeci de miliarde de euro, transmite AFP. Practic, ajutorul ar putea fi un sprit, un amestec intre apa UE si vinul FMI, spun comentatorii straini.

Reuniunea ar urma sa inceapa la ora 17.00, dupa care va urma o alta, in cerc restrans a liderilor celor 16 state din zona euro.

In ultimele saptamani, tarile din zona euro au exprimat puncte de vedere opuse cu privire la oportunitatea de a ajuta Grecia, o tara confruntata cu o criza bugetara fara precedent din cauza amplorii deficitului si datoriei publice. In timp ce majoritatea statelor din zona euro, cu Franta in frunte, inclina spre o solutie europeana, Germania, tara care a refuzat pana acum ideea unui sprijin financiar, pare mai dispusa sa aprobe interventia FMI. Potrivit unei surse diplomatice, se prefigureaza o solutie de compromis care va incerca sa combine ambele optiuni. FMI ar urma sa intervina in prima faza, urmand ca tarile din zona euro sa complementeze ajutorul Fondului.

Valoarea pachetului total ar fi de cel putin 22 de miliarde de euro. In plus, ar fi pentru prima data cand Fondul Monetar International ar interveni in afacerile zonei euro, o idee acceptata cu greu de unele state. Iata un remember in 5 intrebari si raspunsuri a crizei elene.

  •    1. Cand a devenit Grecia oaia neagra a Europei?

Imediat dupa alegerile din octombrie 2009, cand noul Guvern a denuntat „greaua mostenire” a guvernului anterior. Deficitul descoperit era de 13% din PIB, fata de 6%, cat se stia oficial. In noiembrie, „agentura” Fitch a coborat ratingul Greciei, ceea ce a dus la reactii in lant pe piata. Statele si investitorii se intrebau cat de solida sau dimpotriva, cat de vulnerabila era economia elena? De la „modelul” grec s-a trecut la „pericolul” elen. Fara farduri, ce femeie ramane frumoasa?

  •    2. De ce au reactionat atat de dur pietele financiare?

Obligatiunile emise de statul grec sunt mai putin lichide decat cele ale Germaniei. Asta in primul rand. Pe urma, dupa ce Lehman Bro a colapsat, bancile si fondurile de investitii au incercat sa isi limiteze pierderile, reducandu-si expunerile de pe diverse piete. Altfel spus, sa isi retraga banii care devenisera mult mai rari. Reactiile jucatorilor din piete la adresa Greciei au fost exacerbate de fondurile de investitii, spreadurile urcand sufocant.

  •  3. Ar fi in interesul Greciei sa iasa din zona euro?

Cand a fost intrebat asta, Jean Claude Trichet a raspuns ca nu comenteaza aberatii. Intre timp insa, discutiile la nivelul marilor economii europene nu exclud aceasta posibilitate. Pentru greci, a iesi din Euroland ar fi mai costisitor decat a ramane. Problema pana la urma se reduce la bani. Daca accepta banii FMI (mai ieftini decat cei ai UE, trebuie spus asta), Grecii i-ar enerva nepermis pe europeni. Desi....

  •  4. Este credibil planul grec de recuperare a deficitului?

Unii zic ca da. Altii zic ca nu. Partea proasta e ca cei care zic ca nu sunt cetatenii eleni. Asta inseamna nemultumiri, care pot degenera (iar) in proteste. Ca element de noutate, premierul grec tocmai a anuntat ca va renunta la aplicarea impozitului forfetar si va aplica o taxa pe lux. Masurile sunt mai multe si merita studiate separat. Opinia generala este ca Guvernul ar trebui sa isi indulceasca masurile pentru a pastra pacea sociala.

  •  5. Cat de solid e sistemul bancar elen?

In acte, lucrurile stau bine. Sunt in parametrii ceruti de BCE. In practica, bancherii straini se tem ca lucrurile sa nu fie ascunse sub pres. Primele 5 banci din sistem au un Tier I ratio de 11,5% (media europeana e 9,5%) si un LTD (loan to deposit) de 105% (medie europeana 127%). Nu au expunere pe derivative, nu au active toxice. Sunt insa legate strans (bancile) de finantarea unui Stat cu mari vulnerabilitati. De acolo nelinistea multora.