Executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie - 28 februarie a inregistrat, conform datelor afisate pe site-ul MFP un deficit estimat de 5,81 miliarde de lei (corespunzator a 1,1%). In plus, cheltuielile de personal s-au redus cu doar 0,7 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, lucru explicabil prin cele patru zile de concediu

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 25,2 mld lei, iar cheltuielile - 31 mld lei.

Deficitul bugetar dupa doua luni

din decembrie 2009 (salariile din ianuarie sunt cele platite pentru munca din decembrie).

Cheltuielile bugetare au fost de 31,0 miliarde lei, inregistrand o crestere de 5,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile cu bunurile si serviciile au crescut cu 12,0% fata de perioada similara a anului precedent, ca urmare a platii bunurilor si serviciilor medicale ajunse la scadenta din anul precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu0,7% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a celor patru zile de concediu fara plata efectuate, in luna decembrie 2009, de catre personalul din sectorul bugetar, drepturile de personal acordate in luna ianuarie fiind aferente lunii decembrie.

In ianuarie si februarie 2009, Statul a platit bugetarilor salarii in suma de 7,88 mld lei. In primele doua luni din acest an a platit 7,81 miliarde.

Reducerea "drastica" a salariilor

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 17,6% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (133,3%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj.

Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 13,0% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost in suma de 2,8 miliarde lei, reprezentand 8,9% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, respectiv 0,5% din PIB.

Pe partea de venituri, bugetul general a inregistrat intrari de 25,2 miliarde de lei, mai putin cu 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv minus 0,5 puncte procentuale ca pondere in PIB.

In termeni nominali, impozitul pe profit a crescut cu 3,6 % fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce impozitul pe venit s-a micsorat cu 7,9 % fata de aceeasi perioada.

In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, se observa o crestere a incasarilor din accize cu 210,3 milioane de lei (10,5 %) fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere semnificativa a veniturilor din TVA, aceasta scadere fiind o combinatie intre scaderea consumului si majorarea sumelor restituite de la 1,416 miliarde de lei, in 2009, la 1,660 miliarde de lei, in 2010. In termeni comparabili, fara luarea in considerare a sumelor restituite, reducerea incasarilor din TVA a fost de 19 % (1,264 miliarde lei) fata de aceeasi perioada a anului precedent.