Romania si Bulgaria sunt singurele state din Uniunea Europeana care nu au o lege a insolventei persoanelor fizice. Bancherii o contesta, senatorii o adopta tacit. BNR spune ca nu e momentul, firmele de avocaturai oficiali ai ANPC spun ca dimpotriva, acum e cea mai mare nevoie. Pe cine sa mai crezi? In teorie, principalii beneficiari ai acestei legi sunt persoanele ramase fara surse de plata a ratelor, dar si bancile, care nu vor mai fi nevoite sa constituie provizioane pe perioada insolventei. Initiatorii spun ca intentia lor e simpla: sa puna pe picior de egalitate toti creditorii, eliminand cazurile in care dupa ce bancile isi recupereaza banii, ceilalti creditori (firme de telefonie, magazine, institutii de studii s.a.) nu mai au ce recupera.

Ai vazut proiectul legii? Ce ai aduce in plus si ce ai scoate din el? HotNews.ro te invita sa iti exprimi parerea despre legea falimentului personal.

  • E sau nu nevoie de legea asta?

Am sa iau doua cazuri concrete. Familia Ionescu, care locuieste la tara. Isi cumpara produsele de la magazinul de la coltul strazii, de multe ori pe datorie. Are cablu tv, dar si un televizor si o masina cumparate printr-un credit de nevoi personale garantat cu casa de la o banca.

Daca va uitati la cazuistica americana, de unde ne-am inspirat si noi, veti vedea ca nu se accepta cazuri ale dezvoltatorilor imobiliari care sa isi ceara falimentul

Iulian Urban, autorul legii

In urma crizei, domnul Ionescu a ramas somer. Nu mai are de unde plati ratele la banca. Ce se intampla acum, inaintea intrarii in vigoare a legii falimentului personal? Vine banca ii ia bunurile si i le vinde, ca sa isi scoata parleala. Cablul tv ramas neplatit sau proprietarul chioscului care ii vindea mancare pe datorie raman cu buzele umflate. In plus, opereaza si in prezent o prevedere legala care spune ca mai intai domnul Ionescu va plati dobanzile, penalitatile si abia pe urma principalul dobanzii la credit.

Cazul al doilea. Familia Popescu. Face tranzactii imobiliare ca persoana fizica. La un moment dat, dintr-un motiv oarecare se pune sub protectia legii falimentului. Va achita 75% din datorii, probabil ca isi va muta bunurile pe numele altcuiva ca sa ramana cu ele, dupa care potrivit legii falimentului personal, i se vor sterge datoriile. Nu va mai lua vreo 6 ani credit, dar cui ii mai pasa de asta? Familia Popescu nu este neaparat familia Robert Negoita.

  • Iulian Urban:” Negoita nu va putea intra niciodata sub protectia legii falimentului personal”

Proiectul legii falimentului personal in aparenta este generos. In esenta lui, insa, este posibil sa ne trezim in fata unor prevederi legale care sa provoace o presiune puternica asupra unui sistem, ma refer la sistemul bancar, care si asa suporta un proces de incetinire a creditarii

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR

In primul rand, cei care au o creanta contestata nu pot intra sub protectia legii falimentului personal. Negoita are o asemenea creanta cu ANAF, prin urmare nu are cum sa se puna sub protectia acestei legi. Dar argumentul major nu acesta este, ci deriva din jurisprudenta americana. Daca va uitati la cazurile din SUA, de unde ne-am inspirat si noi, veti vedea ca nu se accepta cazuri ale dezvoltatorilor imobiliari care isi cer falimentul”, a raspuns Iulian Urban, intrebat de HotNews.ro daca nu cumva legea ii ofera portite de scapare unuia ca Robert Negoita.

Avocatul mai spune ca au existat si in America situatii in care asemenea dezvoltatori imobiliari au solicitat judecatorilor sa ii lase un an ca isi va reveni piata. Ori, legea nu permite sa iti bazezi cashflowul pe estimari impredictibile, mai spune Urban. „De asemenea, nu se accepta situatii in care in planul tau de redresare propui sa achiti lunar un dolar pe luna, cand datoria ta e de un milion de dolari.

Ca sa rezum, e nevoie ca si creditorii sa fie de acord cu planul tau de redresare. Nu e suficient sa propui tu un plan si gata, ai scapat”, conchide autorul proiectului de lege.

  • Oficialii BNR au avizat negativ proiectul. Bancherii se opun si ei

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, spune ca adoptarea legii falimentului personal ar putea forta bancile sa caute garantii suplimentare pentru finantare si va restrictiona accesul la credite. Vasilescu a mai precizat ca banca centrala a transmis Parlamentului un punct de vedere defavorabil proiectului.

"Proiectul legii falimentului personal in aparenta este generos. In esenta lui, insa, este posibil sa ne trezim in fata unor prevederi legale care sa provoace o presiune puternica asupra unui sistem, ma refer la sistemul bancar, care si asa suporta un proces de incetinire a creditarii.

Intr-un moment in care asteptam zorii increderii in economia noastra, care sa stimuleze

Proiectul actual este perfectibil, dar eu l-as aviza favorabil. Poti ajunge in faliment din cauza care sa nu iti fie imputabile si trebuie sa te bucuri de o minima protectie.

Oficiali ANPC

bancile sa relanseze creditarea, un astfel de act normativ ar putea sa descurajeze procesul si sa vedem bancile in cautare de garantii peste garantii ca sa dea un credit", a declarat Vasilescu. Bancherii se opun si ei din rastputeri, declarand fie ca vor mari dobanzile, fie ca vor inregistra pierderi

  • ANPC  spune ca e nevoie de legea falimentului personal

Inspectori din cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor au declarat pentru HotNews.ro ca o asemenea lege este necesara, pentru a proteja datornicii de buna credinta. „Proiectul actual este perfectibil, dar eu l-as aviza favorabil. Poti ajunge in faliment din cauza care sa nu iti fie imputabile si trebuie sa te bucuri de o minima protectie.

Ce faci, ramai la cheremul bancii care nu are in aria ei de interes intotdeauna binele consumatorului de produse financiare? Vedem si noi in timpul controalelor modul in care sunt tratati clientii si suntem convinsi ca o lege care sa protejeze datornicul si sa ofere sanse egale tuturor celor care au de recuperat creante, este necesara.

E nevoie ca toate institutiile care detin o creanta sa fie egale in fata dreptului de a-si recupera banii. Urmarim cu interes modul in care legea va aparea si va fi aplicata”, au declarat inspectori ai ANPC pentru HotNews.ro.