Presa internationala despre planul european de ajutorare a Atenei: O solutie de avarie, doar un plan de a reduce pe termen scurt panica din jurul Greciei
La cateva saptamani dupa ce a devenit clar ca este necesara o ancora de salvare fiscala a Greciei si dupa ce au promis ca vor face ceva, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy si ceilalti lideri din zona euro au cazut, in cele din urma, de acord asupra unui plan de ajutorare, scrie The Guardian, care isi intituleaza articolul pe aceasta tema "Zona euro, un club in criza".
Practic, planul de urgenta prevede ca Uniunea Europeana, alaturi de Fondul Monetar International, sa acorde Greciei credite in valoare de miliarde de euro, in cazul in care Atena solicita acest lucru. "Iar Berlinul agreeaza asta. Banii vor veni doar ca un ultim resort si numai in cazul in care creditorii de pe pietele financiare refuza categoric sa acorde credite Atenei. In acelasi timp, rolul FMI in acest plan ramane in ceata", scriu jurnalistii britanici.
"Sa numim asta un plan ar fi de-a dreptul generos. Este un plan de a face un plan, o intelege care sprijina o intelegere. Deocamdata, ea pare doar sa aiba rolul de a reduce panica iscata in jurul Greciei", mai scrie The Guardian, atragand atentia ca acest lucru nu va dura mult, in lipsa unui ajutor financiar concret pentru Atena.
La randul sau, TimesOnline preia temerile analistilor, care au avertizat ca moneda euro este inca sub semnul riscului, in conditiile in care planul pentru Grecia nu a "indulcit" temerile referitoare la Portugalia si Spania. Fitch a retrogradat miercuri ratingul creditelor pe termen lung ale Portugaliei cu o treapta, de la AA la AA-, cu perspectiva negativa. De altfel, tot miercuri, euro a cazut sub pragul de 1,34 dolari, pentru prima oara in ultimele 10 luni, pe fondul discutiilor legate de posibilul ajutor acordat de FMI Greciei si al retrogradarii Portugaliei.
Ceva mai optimista este agentia de stat chineza Xinhua, care scrie ca Uniunea Europeana este, in cele din urma, pe drumul cel bun in ambitiosul sau plan de revenire dupa cea mai grava criza economica din ultimele decenii. Un summit UE de doua zile s-a incheiat vineri cu aprobarea unui strategii economice pe 10 ani, menita sa faca fata provocarilor pe termen lung, si a unui unui pachet de ajutor pentru Grecia, noteaza jurnalistii chinezi.
Citeste mai multe despre drumul european the guardian agentia internationala presa internationala acest plan bun scurt termen lung panica fondul monetar european credite pe termen lung
ce nu inteleg eu, de cand am devenit anglofoni? nu ca ar fi neaparat ceva rau, dar chiar am luat in serios axa washington - londra - bucuresti? sa traiti bine!
Acum un an cantau prohodul tarilor din est si implicit al euro. Ca vezi doamne, au datorii care vor destabiliza euro. Pai Grecia cred ca e 2% din UE. Cum poate destabiliza 2% puteri economice ca Germania, Franta, Olanda?
E doar in scenariile unor minti (i)luminate din US si UK.
Romania trebuie sa puna in balanta avantajele si dezavantajele adoptarii monedei europene pentru a lua o decizie buna atunci cand economia va fi pregatita.
Se sacrifica puterea de cumparare a cetateanului prin aceeasi crestere de preturicare s-a vazut in restul tarilor care au adoptat euro? Numai in Franta preturile au crescut de sase ori la adoptarea euro.
Care sunt avantajele adoptarii monedei unice?
Se favorizeaza comertul exterior, se creaza o politica bugetara mai uniforma si coerenta cu cea europeana, nu mai exista probleme de schimb.
Alte avantaje directe? Eu nu vad altele...
Dar dezavantaje?
Pierderea monedei nationale (e si asta un simbol national), cresterea preturilor ( cu toate consecintele care le poate avea) dependenta fata de un organism european de regularizare (altfel spus trebuie sa ne conformam la o decizie).
Nu vad avantajele unei monede unice in momentul de fata. Nu numai din cauza ca unele state din zona euro o duc rau, dar mai ales devin eurosceptic cand ma uit la statele care nu au adoptat moneda europeana. Si-au permis sa nu o adopte, fiind deja bogate? Probabil. Dar noi ne vom permite sa ajungem unde e Grecia acum, o tara care a intrat prea repede in zona euro si s-a ars pentru ca avea o economie ireala? Ramane de vazut..
Ei se alatura altui cor de carcotasi, cei de peste ocean, fratii lor americani intru interese de politica externa, care acum cobesc ca acest plan european nu va face decat rau pe termen lung, ca euro va disparea, ca Germania abia asteapta sa se intoarca la marca, samd. Deci e clar care sunt interesele: devalorizarea euro si spargerea Uniunii Europene care in ciuda unor pierderi mari in urma crizei a fost afectata mai putin dpdv social. Americanilor nu le convine ca ei pierd suprematia in lume si nu vor ca euro sa devina o varianta de inlocuire a dolarului ca valuta internationala.
Americanii sunt foarte ranchiunosi si nu suporta sa fie pe locul doi iar englezii au un mare talent la bagat soparle in afacerile altor state.