Presa internationala priveste cu scepticism proaspatul acord de ajutorare a Greciei, pentru care au batut palma saptamana aceasta tarile din zona euro. "Luati-o ca pe o strategie de avarie. Cel putin, una care presupune ca tarile din zona euro au planuit in mod deliberat sa combata criza din Grecia in cel mai pagubos si incompetent mod cu putinta: pentru ca acesta este rezultatul final", scrie The Guardian, in timp ce TimesOnline preia temerile analistilor, potrivit carora moneda euro este inca sub semnul riscului, iar planul pentru Grecia nu a "indulcit" temerile referitoare la Portugalia si Spania.

La cateva saptamani dupa ce a devenit clar ca este necesara o ancora de salvare fiscala a Greciei si dupa ce au promis ca vor face ceva, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy si ceilalti lideri din zona euro au cazut, in cele din urma, de acord asupra unui plan de ajutorare, scrie The Guardian, care isi intituleaza articolul pe aceasta tema "Zona euro, un club in criza".

Practic, planul de urgenta prevede ca Uniunea Europeana, alaturi de Fondul Monetar International, sa acorde Greciei credite in valoare de miliarde de euro, in cazul in care Atena solicita acest lucru. "Iar Berlinul agreeaza asta. Banii vor veni doar ca un ultim resort si numai in cazul in care creditorii de pe pietele financiare refuza categoric sa acorde credite Atenei. In acelasi timp, rolul FMI in acest plan ramane in ceata", scriu jurnalistii britanici.

"Sa numim asta un plan ar fi de-a dreptul generos. Este un plan de a face un plan, o intelege care sprijina o intelegere. Deocamdata, ea pare doar sa aiba rolul de a reduce panica iscata in jurul Greciei", mai scrie The Guardian, atragand atentia ca acest lucru nu va dura mult, in lipsa unui ajutor financiar concret pentru Atena.

La randul sau, TimesOnline preia temerile analistilor, care au avertizat ca moneda euro este inca sub semnul riscului, in conditiile in care planul pentru Grecia nu a "indulcit" temerile referitoare la Portugalia si Spania. Fitch a retrogradat miercuri ratingul creditelor pe termen lung ale Portugaliei cu o treapta, de la AA la AA-, cu perspectiva negativa. De altfel, tot miercuri, euro a cazut sub pragul de 1,34 dolari, pentru prima oara in ultimele 10 luni, pe fondul discutiilor legate de posibilul ajutor acordat de FMI Greciei si al retrogradarii Portugaliei.

Ceva mai optimista este agentia de stat chineza Xinhua, care scrie ca Uniunea Europeana este, in cele din urma, pe drumul cel bun in ambitiosul sau plan de revenire dupa cea mai grava criza economica din ultimele decenii. Un summit UE de doua zile s-a incheiat vineri cu aprobarea unui strategii economice pe 10 ani, menita sa faca fata provocarilor pe termen lung, si a unui unui pachet de ajutor pentru Grecia, noteaza jurnalistii chinezi.