Un raport al ING arata paradoxul economiei romanesti: desi costul finantarii bancare scade, creditele sunt mai scumpe. Bancilor le e teama de incapacitatea de plata a romanilor, asa ca prefera sa nu ii imprumute. Pana si creditele pentru companii s-au scumpit, dar explicatiile nu sunt foarte clare. Ministerul Finantelor mai trebuie sa taie din cheltuieli ca sa se incadreze in tinta de deficit pe primul trimestru. Asta va slabi si mai tare economia si asa anemica a Romaniei, spun analistii bancii citate.

  • Bancile vor realiza ca nu e normal sa tina dobanzile sus

„Faptul ca volumul creditelor acordate in lei nu a fost extrem de consistent nu a constituit o surpriza, bancile urcand de fapt dobanzile la imprumuturile in lei la creditele noi (de la 16,58% la 16,61%) chiar daca dobanzile din piata au coborat semnificativ”, se arata intr-un raport de cercetare al ING Bank. Potrivit documentului, semnat de economistul sef al bancii, Nicolae Chidesciuc si de analistul Vlad Muscalu, bancile isi mentin rezervele in a credita populatia din cauza temerilor privind incapacitatea de plata a celor imprumutati.

„Este posibil ca si nesiguranta in privinta masurilor BNR de a acomoda nivelul lichiditatii a jucat un rol in privinta timiditatii creditarii, se mai arata in documentul ING. Fara indoiala, bancile vor realiza ca nu e normal sa tina dobanzile sus in conditiile in care pe piata monetara nivelul dobanzilor e foarte coborat. Una dintre consecinte ar putea fi cresterea volumului creditelor in valuta”, mai explica oficialii bancii.

  • Nu avem o explicatie clara, dar ar putea exista o legatura cu cererea slaba sau cu asteptarile privitoare la intarirea leului

Potrivit acestuia, ceea ce surprinde negativ este ca pana si in cazul companiilor, care pot teoretic sa isi negocieze mai usor dobanzile, creditele au cunoscut o scumpire. „Nu avem o explicatie clara pentru asta, dar ar putea exista o legatura cu cererea slaba privind creditele sau cu asteptarile privitoare la o intarire a monezii locale.”, arata analistii ING. Cu privire la deficit, datele negative venite de la Ministerul Finantelor arata o „subtiere” a activitatii economice, se mai spune in Raport.

„Pentru a ne face o imagine clara si completa asteptam insa si datele pe luna martie. O alta consecinta a acestor date publicate de MEF este cea legata de tinta de deficit pe primul trimestru din 2010, care risca sa iasa din grafic. Astfel, tinta pe primul trimestru este de 8,25 miliarde de lei, iar numai in februarie deficitul a fost de 6 miliarde de lei. Asta inseamna ca in martie Guvernul trebuie sa mai taie din cheltuieli pentru a nu iesi din graficul agreeat cu FMI. In plus, acest lucru ar presa pe activitatea economica, si asa slabita” , mai spun autorii raportului.