UPDATE BNR a redus dobanda cheie la nivelul record de 6,5%. Ionut Dumitru: Scaderea cu 0,5 puncte procentuale arata preocupari pentru cursul de schimb
Totodata, BNR remarca imbunatatirea semnificativa a lichiditatii din sistemul bancar, insa arata ca ratele medii ale dobanzilor la depozitele si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara.
"Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, vizand asigurarea convergentei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, precum si normalizarea ratelor de dobanda de pe piata monetara si din activitatea bancara. Pe aceasta baza se urmareste consolidarea conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare si relansarii durabile a activitatii economice", se mai spune in comunicat.
Reprezentantii bancii centrale mai arata ca perspectivele indica o continuare a procesului de dezinflatie, dar si mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile.
Reducerea dobanzii cheie a fost anticipata de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Acestia au aratat vineri ca Consiliul de administratie al BNR ar putea decide reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,5% si mentinerea nemodificata a ratei rezervelor minime obligatorii la lei si valuta.
Aceasta este cea de-a treia reducere consecutiva a dobanzii cheie, dupa ce in prima sedinta a Consiliului de administratie al BNR din acest an dobanda de politica monetara a fost coborata de la 8% la 7,5%, iar la inceputul lunii februarie dobanda cheie a fost redusa cu inca 0,5 puncte procentuale.
Rata dobanzii de politica monetara a ajuns astfel la cel mai scazut nivel din istorie.
In sedinta de luni, membrii CA al BNR au hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
BNR mai arata in comunicat ca "va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale".
Ionut Dumitru: Scaderea cu 0,5 puncte procentuale arata preocupari pentru cursul de schimb
"Cred ca era inevitabil ca BNR sa opereze o noua reducere a dobazii de politica monetara. Problema era cat de ampla sa fie aceasta reducere, de 0,25 puncte procentuale sau 0,50 puncte procentuale. Argumentul principal pentru aceasta reducere cred ca a fost evolutia inflatiei in linie cu perspectivele si aprecierea monedei nationale", a declarat pentru HotNews.ro Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
Acesta a mai spus ca scaderea cu 0,5 puncte procentuale si nu cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie arata preocupari pentru cursul de schimb.
"Noi vedeam o reducere a dobanzii cheie in pasi marunti, de cate 0,25 puncte procentuale, astfel incat la sfarsitul anului sa avem o rata a dobanzii cheie de 6,25%, insa in prezent cred ca nivelul dobanzii va fi mai scazut. Cred insa ca ne apropiem de un minim", a mai aratat Ionut Dumitru.
El este de parere ca in cel de-al treilea trimestru al anului ar putea avea loc o revenire a inflatiei, datorita preturilor ajustate si a efectului de baza, ceea ce va determina banca centrala sa opreasca reducerile.
In ceea ce priveste dobanzile la creditele in lei, economistul sef al Raiffeisen Bank a declarat ca "este putin relevant sa ne uitam la dobanda BNR, ci ar trebui sa ne uitam la dobanzile interbancare, care s-au decuplat de dobanda cheie", in conditiile in care ROBOR a scazut cu 4 puncte procentuale de la inceputul acestui an.
"Ceea ce este important pentru client este ca dobanzile interbancare scad sau au scazut foarte mult", a mai spus Ionut Dumitru.
Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 mai, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Imi cer scuze, am citit mai mult si am vazut ca si IFN-urile sunt reglementate de BNR.
O sa folosesc si dovleacu' din dotare alta data cand mai scriu :)
Mai sunt insa si contracte cu "rata interna a bancii" ... astea sunt mai greu de "atacat". Pe de alta parte mie imi convine o dobanda (chiar daca mai marisoara) la Ron stabila decat sa imi fluctueze. Atentie...dobanzile au fost foarte sus insa nu mi-au marit dobanda. Am avut noroc cu CEC-ul care are o politica OK fata de clienti din punctul asta de vedere. Eu sunt multumit de ei.
Isarescu este probabil unul dintre cei mai importanti romani si sigur este cel care a netezit cumva dezechilibrele produse de actiunile iresponsabile ale politicienilor care au cheltuit electoral zeci si sute de miliarde care s-au intors in piata ca importuri - a se vedea disparitia celor 3 miliarde euro de la Fondul de dezvoltare ! De ani de zile vor sa-l schimbe dar nororcul nostru e ca nu toti politicienii roamani sunt tradatori si ca interesul mai marilor europeni si americani nu este sa fie distrus leul in favoarea smecherilor finantisti ( cum Soros&Co au golit Banca Angliei de 20 de miliarde de lire intr-o zi!)
Asa ca pentru unii ca tine raspunsul meu este sa puneti mana sa invatati , sa intelegeti ce si cum , ca sa nu va mai etalati prostia pe saituri , sa vada toata lumea !!!
Ca numai astea nu erau in parohia BNR !
Daca vrei sa-l ataci pe Isarescu , atunci gaseste un motiv mai temeinic .
Nu zic ca este rau, este chiar foarte bine.