Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat luni reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 6,5% pe an, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. De asemenea, membrii CA au decis mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si la 25% pentru pasivele in valuta.

Totodata, BNR remarca imbunatatirea semnificativa a lichiditatii din sistemul bancar, insa arata ca ratele medii ale dobanzilor la depozitele si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara.

"Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, vizand asigurarea convergentei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, precum si normalizarea ratelor de dobanda de pe piata monetara si din activitatea bancara. Pe aceasta baza se urmareste consolidarea conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare si relansarii durabile a activitatii economice", se mai spune in comunicat.

Argumentul principal pentru aceasta reducere a dobanzii cred ca a fost evolutia inflatiei in linie cu perspectivele si aprecierea monedei nationale.

Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank

Reprezentantii bancii centrale mai arata ca perspectivele indica o continuare a procesului de dezinflatie, dar si mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile.

Reducerea dobanzii cheie a fost anticipata de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Acestia au aratat vineri ca Consiliul de administratie al BNR ar putea decide reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,5% si mentinerea nemodificata a ratei rezervelor minime obligatorii la lei si valuta.

Aceasta este cea de-a treia reducere consecutiva a dobanzii cheie, dupa ce in prima sedinta a Consiliului de administratie al BNR din acest an dobanda de politica monetara a fost coborata de la 8% la 7,5%, iar la inceputul lunii februarie dobanda cheie a fost redusa cu inca 0,5 puncte procentuale.

Rata dobanzii de politica monetara a ajuns astfel la cel mai scazut nivel din istorie.

In sedinta de luni, membrii CA al BNR au hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

BNR mai arata in comunicat ca "va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale".

Ionut Dumitru: Scaderea cu 0,5 puncte procentuale arata preocupari pentru cursul de schimb

"Cred ca era inevitabil ca BNR sa opereze o noua reducere a dobazii de politica monetara. Problema era cat de ampla sa fie aceasta reducere, de 0,25 puncte procentuale sau 0,50 puncte procentuale. Argumentul principal pentru aceasta reducere cred ca a fost evolutia inflatiei in linie cu perspectivele si aprecierea monedei nationale", a declarat pentru HotNews.ro Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

In cel de-al treilea trimestru al anului ar putea avea loc o revenire a inflatiei, ceea ce va determina banca centrala sa opreasca reducerile.

Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank

Acesta a mai spus ca scaderea cu 0,5 puncte procentuale si nu cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie arata preocupari pentru cursul de schimb.

"Noi vedeam o reducere a dobanzii cheie in pasi marunti, de cate 0,25 puncte procentuale, astfel incat la sfarsitul anului sa avem o rata a dobanzii cheie de 6,25%, insa in prezent cred ca nivelul dobanzii va fi mai scazut. Cred insa ca ne apropiem de un minim", a mai aratat Ionut Dumitru.

El este de parere ca in cel de-al treilea trimestru al anului ar putea avea loc o revenire a inflatiei, datorita preturilor ajustate si a efectului de baza, ceea ce va determina banca centrala sa opreasca reducerile.

In ceea ce priveste dobanzile la creditele in lei, economistul sef al Raiffeisen Bank a declarat ca "este putin relevant sa ne uitam la dobanda BNR, ci ar trebui sa ne uitam la dobanzile interbancare, care s-au decuplat de dobanda cheie", in conditiile in care ROBOR a scazut cu 4 puncte procentuale de la inceputul acestui an.

"Ceea ce este important pentru client este ca dobanzile interbancare scad sau au scazut foarte mult", a mai spus Ionut Dumitru.

Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 mai, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.