Grecia a lansat o emisiune de obligatiuni pe sapte ani pentru a atrage mai multe miliarde de euro, a anuntat luni agentia de gestionare a datoriei publice, la doar patru zile dupa ce liderii europeni au ajuns la un acord privind ajutorul financiar acordat acestui stat, potrivit AFP. Valoarea operatiunii nu a fost stabilita, insa surse din piata au precizat ca aceasta va depinde de cererea investitorilor.

Grecia are nevoie urgenta de bani, in conditiile in care pana in luna mai trebuie sa refinanteze credite in valoare de 20 miliarde de euro.

Aceasta emisiune de obligatiuni este cea de-a treia lansata de Grecia de la inceputul acestui an. In luna ianuarie, autoritatile elene au atras opt miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe cinci ani, la o dobanda de 6,20% pe an, iar in luna martie a atras cinci miliarde de euro, printr-o emisiune pe zece ani, la o dobanda de 6,38% pe an.

Liderii din tarile zonei euro s-au pus de acord joi seara asupra unui plan de salvare a Greciei care prevede imprumuturi financiare, in caz de nevoie, din partea acestor tari dar si de la FMI. Decizia a fost luata in cadrul Consiliului European de primavara, care s-a desfasurat la Bruxelles.

Acordul are nevoie de aprobarea tuturor statelor din zona euro si a fost transmis presedintelui UE, Herman Van Rompuy.

Planul va fi insa aplicat numai in cazul in care Grecia nu va reusi sa se mai imprumute la o dobanda rezonabila pentru finantarea deficitelor sale.

In document nu a fost fixata nicio suma de imprumut pentru Grecia, dar potrivit unui inalt responsabil european, aceasta tara ar avea nevoie de o suma intre 20 si 30 miliarde de euro.

Grecia are o datorie publica de 300 miliarde de euro si trebuie sa obtina numai in acest an credite de refinantare in valoare de 54 de miliarde euro.