Grecia a emis luni o noua serie de obligatiuni, in urma careia bancile europene, favorizate in aceasta emisiune pe sapte ani, pot realiza un profit frumos, noteaza Le Figaro, in editia electronica.

Oferta pare sa fi fost bine primita de banci, ordinele de cumparare fiind de sapte miliarde de euro, desi Atena are in vedere vanzarea de titluri in limita a cinci miliarde.

Spre deosebire de emisiunile precedente, Grecia a mandatat de aceasta data mai multe banci europene: este vorba de francezii de la Societe Generale si Credit agricole, olandezii de la ING si grecii de la Alpha Bank si Emporiki (filiala greceasca a Credit agricole), la care se adauga americanii de la Bank of America-Merrill Lynch.

"Operatiunea reprezinta o dubla oportunitate", explica Patrick Jacq, strateg la BNP Paribas.

In primul rand, Grecia are nevoie sa-si refinanteze datoria si beneficiaza de garantia Zonei Euro. In al doilea rand, luand in calcul riscurile limitate, in cele din urma, rata de emisie, de circa 6%, potrivit surselor din piata, este foarte atragatoare.

Bancile europene pot deci sa cumpere obligatiuni grecesti si sa le utilizeze ulterior drept garantii la Banca Centrala Europeana in schimbul unor noi imprumuturi, pe termene mult mai scurte, dar la o dobanda de doar 1%.

Daca se compara randamentul obligatiunilor grecesti (6%) cu dobanda de refinantare a Bancii Centrale Europene, calculul e foarte rapid: "Un profit de 5%, este foarte bine", explica Patrick Jacq.

Operatiunile precedente, lansate in 25 ianuarie si 4 martie, au atras o oferta de cinci ori mai mare decat cererea.

Grecia trebuie sa atraga de pe pietele de capital peste 20 de miliarde de dolari pentru a-si refinanta datoria publica pana la finele lunii mai.