Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR a redus dobanda cheie la nivelul record de 6,5%

Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda cheie la nivelul record de 6,5% pe an. Membrii Consiliului de Administratie au decis si mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii la 15 procente pentru pasivele in lei si la 25 de procente pentru pasivele in valuta. Banca Centrala a anuntat ca s-a imbunatatit semnificativ lichiditatea din sistemul bancar. Ratele medii ale dobanzilor la depozitele si la creditele noi raman, insa, relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara. Reprezentantii bancii centrale arata ca perspectivele indica o continuare a procesului de deflatie, dar si mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile. Aceasta este cea de-a treia reducere consecutiva a dobanzii cheie, dupa ce in prima sedinta a Consiliului de administratie din acest an, dobanda de politica monetara a fost coborata de la 8% la 7,5%. Rata dobanzii de politica monetara a ajuns astfel la cel mai scazut nivel din istorie.

Kuweitul interzice importurile de pasari si produse avicole din Romania

Autoritatile din Kuweit au interzis importul de pasari si produse avicole din Romania si Danemarca. Decizia vine dupa ce un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a indicat existenta unor focare de gripa aviara in aceste tari. Si Ucraina a interzis, in urma cu aproape doua saptamani, importurile de pasari si de produse avicole din Romania. Comisia Europeana a anuntat pe 16 martie adoptarea unei decizii prin care confirma zona de risc stabilita de autoritatile romane in jurul unei ferme cu pasari din comuna Letea, unde a fost confirmata prezenta virusului aviar H5N1. Acesta este primul caz de gripa aviara inregistrat in Uniunea Europeana, in ultimul an. Cel mai recent caz fusese confirmat in martie 2009, in Germania, la o rata salbatica.

Trezoreria SUA vinde pachetul de actiuni pe care il detine la Citigroup

Trezoreria Statelor Unite ale Americii a anuntat ca va vinde in cursul acestui an pachetul de actiuni pe care il detine la Citigroup. Tranzactia va fi cea mai mare vanzare de actiuni din istorie. Autoritatile americane detin aproximativ 7,7 miliarde de actiuni Citigroup, ceea ce reprezinta cam o treime din grupul financiar. Pachetul de actiuni a ajuns in posesia autoritatilor americane dupa ce, in timpul crizei bancare, guvernul a injectat 45 de miliarde de dolari in grupul financiar, pentru a-l salva de la faliment. Anul trecut, Citigroup a raportat pierderi de 1,6 miliarde de dolari.

Criza greceasca, o afacere buna pentru bancile europene

Grecia a emis o noua serie de obligatiuni, in urma careia bancile europene, favorizate in aceasta emisiune pe sapte ani, pot realiza un profit considerabil. Oferta pare sa fi fost bine primita de banci, ordinele de cumparare fiind de sapte miliarde de euro, desi Atena are in vedere vanzarea de titluri in limita a cinci miliarde. Spre deosebire de emisiunile precedente, Grecia a mandatat de aceasta data mai multe banci europene: este vorba de francezii de la Societe Generale si Credit agricole, olandezii de la ING si grecii de la Alpha Bank si Emporiki, la care se adauga americanii de la Bank of America-Merrill Lynch. Operatiunile precedente, lansate in 25 ianuarie si 4 martie, au atras o oferta de cinci ori mai mare decat cererea. Grecia trebuie sa atraga de pe pietele de capital peste 20 de miliarde de dolari, pentru a-si refinanta datoria publica pana la finele lunii mai.