In 1991, schimburile comerciale cu Rusia reprezentau aproximativ 20% din totalul comertului exterior al Romaniei, in anul respectiv exporturile romanesti pe piata rusa ajungand la aproape 800 milioane euro, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Odata cu orientarea noastra spre vest s-au prabusit si exporturile in Rusia, astfel ca in 2003 exportam produse in valoare de 46 milioane euro, cu 94% mai putin decat la inceputul anilor '90. In acelasi timp insa, importurile din Rusia au crescut constant, consecinta fiind adancirea deficitului comercial.

In 2006, deficitul generat de relatiile cu Rusia (2.9 mld euro) a reprezentat 20% din totalul deficitului comercial inregistrat de Romania.

Este clar ca autoritatile au gresit ignorand potentialul urias de absorbtie al pietei ruse, insa in ultimii ani se pare ca lucrurile incep sa se indrepte, in sensul ca exporturile romanesti au crescut de 11 ori in 2009 comparativ cu 2003, iar deficitul comercial inregistrat anul trecut a fost mai mic de un miliard de euro.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.