Irlanda intentioneaza sa lanseze un plan masiv de „stabilizare” a sectorului bancar prin care va prelua controlul (total sau partial) a cinci dintre cele mai mari banci din tara, a anuntat ministrul de Finante Brian Lenihan, citat de AFP. Singurul impediment ar fi un veto al Comisiei Europene, care ar putea vedea in acest gest un ajutor de stat mascat.

  • 81 de miliarde de euro- costul salvarii bancilor irlandeze

Costul operatiunii este estimat la 81 de miliarde de euro din fondurile publice, bani injectati in mai multe etape. Astfel, peste cateva zile ar urma sa fie injectati primele 16 miliarde de euro, cea mai mare suma fiind orientata catre Anglo Irish Bank - 8,3 miliarde de euro.

Banca a fost nationalizata la inceputul anului trecut iar surse guvernamentale irlandeze spun ca mai urmeaza sa fie injectati in AIB alte 10 miliarde de euro. Irlanda va mai capitaliza la inceputul lunii viitoare Allied Irish Banks (AIB) si Bank of Ireland (BofI), dupa ce fiecare dintre ele mai primisera cate 3,5 miliarde de euro. Prin injectiile financiare preconizate, statul irlandez va deveni actionar majoritar al AIB (unde detine deja 25%) si va ramane actionar minoritar al BofI , unde detine in prezent 16%.

  • Planul va fi aplicat prin intermediul unei "bad bank"

Guvernul ar mai putea ajuta financiar alte doua institutii mutualiste de credit, Irish Nationwide si EBS, prin nationalizare de facto, a mai spus ministrul de Finante Lenihan.

Planul de salvare urmeaza sa fie aplicat prin intermediul recent infiintatei National Asset Management Agency (NAMA), o institutie –bad bank- care va prelua la inceputul lunii aprilie active toxice in valoare de 16 miliarde de euro, urmand ca pana anul viitor sa cumpere asemenea active in valoare de 81 de miliarde de euro, la un „discount” de 47% din valoarea nominala a acestora.

  • Cea mai putin rea dintre solutiile posibile

Lenihan a mai explicat ca aceasta este „cea mai putin rea” dintre solutiile cautate de Guvern pentru salvarea sectorului financiar. Parlamentarii opozitiei s-au aratat „socati” de acest gest care va dubla datoria publica a Irlandei si ar putea cauza probleme ulterioare. Irlanda s-a contractat in 2009 cu 7,1% iar autoritatile au declarat ca reluarea cresterii economice va avea loc incepand cu al doilea semestru din 2010.