Romania nu va mai avea nevoie de banii Fondului Monetar International dupa finalizarea actualului acord, care expira in aprilie 2011. Precizarea a fost facuta la Radio RFI de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Explicatia vine dupa ce presedintele Traian Basescu a afirmat marti ca Bucurestiul vrea o colaborare pe termen lung cu Fondul Monetar.

"Cred ca mesajul presedintelui Basescu a fost acela de a gasi o solutie impreuna cu Fondul Monetar International de iesire, de un 'exit strategy', deci o strategie de iesire, dupa finalizarea acordului, in aprilie 2011. Mesajul cred ca trebuie interpretat de maniera urmatoare: Romania este gata sa continue o colaborare cu Fondul Monetar International, sigur, in alte conditii decat acordul existent", afirma Tanasescu.

"Probabil ca intr-un an de zile de acum incolo Romania nu va mai avea nevoie de banii FMI, va putea sa-si gaseasca resursele de pe pietele internationale, de pe piata interna bancara si, ca atare, aceasta colaborare sa aiba un rol, daca vreti, de supraveghere si un rol de cooperare in implementarea reformelor care urmeaza sa fie puse in aplicare in anii care urmeaza", explica reprezentantul Romaniei la FMI.

Mihai Tanasescu precizeaza ca nu va fi vorba de fonduri suplimentare, printr-un eventual nou acord.

"Nu este vorba de atragerea unor fonduri suplimentare. Sa nu uitam ca resursele Fondului Monetar International sunt adresate in special acoperirii deficitelor balantei de plati externe. Romania a facut o ajustare puternica in 2009 a inbalance-urilor externe, in asa fel incat, in momentul de fata, din acest punct de vedere, ne aflam intr-un echilibru foarte bun. Sigur, reformele structurale care urmeaza sa fie implementate sunt reforme care necesita o cooperare atenta intre autoritati si Fondul Monetar International", conchide Mihai Tanasescu.