Acumularea creditelor neperformante va continua in acest an, insa ritmul de crestere va fi mai lent decat in 2009, a declarat miercuri Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.

"Nu ne asteptam la socuri noi, dar ne asteptam ca presiunile pe calitatea portofoliului sa continue. Acumularea de credite neperformante va continua, dar ritmul va fi mai lent decat in 2009", a spus Popa.

El a aratat ca initial creditele in valuta fara garantii detineau cea mai mare pondere in totalul creditelor neperformante, insa ulterior acestea au fost depasite de creditele acordate IMM-urilor. In ceea ce priveste creditele ipotecare, Popa a explicat ca acestea au fost acordate in principal pentru "locuinte in care proprietarul locuieste", acesta fiind motivul pentru care numarul creditelor neperformante este relativ redus pe acest segment.

Cristian Popa a mai precizat ca criza a dus la inrautatirea calitatii portofoliilor, dar lipsa de active toxice a oferit o protectie in sine, astfel ca statul nu a fost nevoit sa vina cu bani publici pentru salvarea bancilor.