Companiile de importanta sistemica pentru economia Romaniei nu vor avea un rol important in relansarea creditarii, intrucat acestea se finanteaza putin de la bancile autohtone, a declarat Florian Neagu, sef serviciu la directia de stabilitate financiara din BNR. El a precizat ca, anul trecut, gradul de finantare de pe piata interna a acestor firme a fost de circa 4%.

"Companiile de importanta sistemica (CIS) se finanteaza relativ modest de la bancile autohtone, in comparatie cu restul economiei. Este vorba de 3-4%, indiferent de domeniile in care provin, astfel incat revenirea cererii de credite ar putea sa nu provina de la CIS", a spus Florian Neagu.

Totodata, el a aratat ca aceste companii s-au comportat mult mai bine in perioada crizei comparativ cu restul economiei. Cifra de afaceri a scazut mai mult decat pe intreaga economie, insa si-au pastrat profitabilitatea chiar si in conditii de criza. "S-au comportat mai bine pentru ca au fost in stare sa isi gestioneza mai bine costurile. Au reusit sa isi pastreze pietele externe de desfacere. Exporturile chiar au crescut in 2009, deoarece ponderea produselor cu valoare adaugata mare este ridicat", a spus Neagu.

Florian Neagu a aratat ca exista aproximativ 100 de companii de importanta sistemica, care genereaza 16% din activele totale, 17% din cifra de afaceri, aproximativ 40% din exporturile Romaniei si circa 30% din importuri.