Guvernul Bulgariei a adoptat miercuri un pachet de 60 de masuri anti-criza menit sa taie cheltuielile bugetare si sa majoreze veniturile statului cu 818 milioane euro, anunta AFP. Masurile includ reduceri salariale de 10%, amanarea majorarii pensiilor si taxe de lux pentru locuintele si masinile scumpe.

Masurile anti-criza, la desenarea carora au participat, pentru prima oara, sindicatele si patronatele, urmeaza sa fie votate de Parlament joi.

Propunerile Guvernului includ taierea cu 10% a salariilor din sectoarele publice care nu au efectuat reduceri de personal, majorarea taxelor aplicate companiilor de asigurari, precum si a impozitelor pe jocurile de noroc.

Oamenii care detin proprietati imobiliare in valoare de peste 150.000 de euro si autovehicule mai scumpe de 35.000 de euro vor plati o taxa de lux dubla, in timp ce in cazul persoanelor care au avioane particulare si iahturi taxa de lux se tripleaza.

Premierul Boiko Borisov a precizat ca este pregatit sa majoreze TVA-ul de la 20 la 22% daca procurorii nu vor reusi sa anuleze contractele costisitoare "ilegale" semnate de fostul guvern.

Guvernul a decis, de asemenea, sa amane majorarea pensiilor si intentioneaza sa-si vanda participatiile minoritare detinute in companii care au fost privatizate in trecut.

In acelasi timp, Executivul va incerca sa-si vanda excesul de cote de emisii de dioxid de carbon.

Analistii au avertizat insa ca aceste masuri necesita timp pentru a produce efecte, singura cale de a garanta bani suplimentari la buget fiind reducerea cheltuielilor.

Bulgaria a incheiat anul 2009 cu cel mai mic deficit bugetar din Uniunea Europeana - 529 milioane leva, respectiv 0,8% din PIB, dar cu costul amanarii unor plati vitale pentru mediul de afaceri.

Veniturile reduse de la inceputul anului au provocat insa o crestere sensibila a deficitului, la 499 milioane leva in ianuarie si la un estimat de 1,2 - 1,3 miliarde, sau 1,8% din PIB, in februarie.