Executivul va aloca fermierillor 1,4 miliarde de lei, potrivit unei Hotarari de Guvern privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a afirmat ca suma este alocata din veniturile obtinute din privatizare, inregistrate in contul general al Trezoreriei Statului, fara dobanda, cu termen de rambursare pana la finele anului 2010.

„Fondurile sunt destinate asigurarii surselor necesare efectuarii cheltuielilor aferente Schemele de plata directe pe suprafata finantate din Fondului European pentru Garantare in Agricultura, pentru anul agricol 2009”, a precizat Ioana Muntean.„Anul trecut s-a dat, in noiembrie, un avans 70% din prefinantarea pentru platile la hectar, iar acum vin restul de 30%”, a declarat purtatorul de cuvant. Decontarea platilor reprezentand cheltuielile aferente schemelor de plati directe se efectueaza de catre Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, prin virament, in contul beneficiarului.

Schemele de plata implicate in derularea Fondului European pentru Garantare in Agricultura pentru care se asigura decontarea cheltuielilor sunt:

  • Schema de plata directa unica pe suprafata (cuantum de 71 de euro/ha)
  • Schema de plata pentru culturi energetice (cuantum de 45 de euro/ha)
  • Schema de plata separata pentru zahar (cuantum de 165 de euro/ha)