Veniturile bugetare au fost in primul trimestru sub nivelul programat, dar deficitul bugetar s-a incadrat potrivit datelor preliminare in tinta stabilita cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, citat de Mediafax. El a adaugat ca din datele preliminate deficitul din primele trei luni s-a incadrat, "cu diferente de plus minus 1%", in tinta stabilita cu FMI, de 8,25 miliarde de lei.

"Am avut o anumita prognoza, Romania este conectata la circuitele internationale si se pare ca in acest moment lumea nu este capabila sa calculeze, nici Romania, nici zona euo, nici SUA. Ne bazam pe niste informatii care se dovedesc foarte repede a nu fi cele reale. Pietele reactioneaza mult mai putin pozitiv decat ne asteptam, si aici e vorba de consum, investitorii sunt mult mai putini indrazneti, si aici e vorba de incredere, si in aceste conditii nici economia nu creste asa cum ne-am dorit, desi exista semne, exporturile cresc productia industriala a crescut, dar in ansamblu economia nu a crescut asa cum ne-am dori si primul semn la buget sunt veniturile bugetare care sunt mai mici pe primul trimestru decat prognoza", a spus Vladescu.

In urma cu doua saptamani, ministrul Finatelor declara ca veniturile au fost sub program dupa primele doua luni ale anului, dar spera ca vor reintra in program in luna martie.

Bugetul general consolidat a inregistrat in primele doua luni din 2010 un deficit estimat la 5,8 miliarde de lei, reprezentand 1,1% din PIB, in conditiile cresterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut si scaderii veniturilor cu 3%.

Bugetul pentru 2010 prevede o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB.