Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Oficial BM: Romania va atinge un varf al ratei somajului la mijlocul acestui an

Romania va atinge un varf al ratei somajului la mijlocul acestui an, declara Catalin Pauna, senior economist al Bancii Mondiale, care a precizat ca este greu de facut o estimare deoarece semnalele din economie sunt mixte. Oficialul Bancii Mondiale a mai precizat ca se asteapta ca somajul sa creasca atat in sectorul privat cat si in cel public.

Banca Mondiala estimeaza ca rata somajului va ajunge la 7,7% la finele acestui an, in scadere fata de nivelul de 8,4% inregistrat in decembrie 2009.

Potrivit datelor ANOFM, rata somajului a crescut in luna februarie la 8,3%, de la 8,1% in luna anterioara si 4,9% in aceeasi luna a anului 2009.

Romanii isi pot muta mai usor, din aprilie, conturile de la o banca la alta

Romanii isi pot muta conturile de la o banca la alta incepand de la 1 aprilie, fiecare banca urmand sa isi valideze procedurile operationale pentru aplicarea noilor reguli, anunta oficialii Asociatiei Romane a Bancilor. Si pana acum acest transfer se putea face, dar procedura si mecanismele erau mult mai greoaie si durau mult.

Comisia Europeana a anuntat, la inceputul lunii noiembrie 2009, ca la nivelul Uniunii Europeane toti consumatorii, cu exceptia celor din Romania, au posibilitatea sa-si transfere mai usor conturile de la o banca la alta in cadrul aceluiasi stat membru. Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate in decembrie 2008 de sectorul bancar european, daca un client vrea sa-si mute banii la alta banca, aceasta din urma va actiona ca principal punct de contact si ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului.

Locuintele construite prin Prima Casa trebuie finalizate in maximum 18 luni

Locuintele care urmeaza sa fie construite prin programul "Prima Casa", trebuie sa fie finalizate in maximum 18 luni, cu o prelungire maxima de un an, interval in care proprietarii vor plati bancii doar dobanzile si comisioanele, nu si ratele.

Constructorul va trebui sa ateste capacitatea sa de a finaliza lucrarea in termenul stabilit prin faptul ca nu inregistreaza restante mai mari de 60 zile la plata obligatiilor bugetare, dar si printr-o garantie de buna executie de 10% din valoarea devizului estimativ de lucrari, sub forma unei scrisori de garantie bancara.

La randul lor, proprietarii trebuie sa dispuna de un aport propriu de minimum 5% din valoarea costului de construire a locuintei.

Complexul Energetic Rovinari vrea sa obtina un imprumut de 100 de milioane de lei prin SEAP

Complexul Energetic Rovinari vrea sa obtina prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) un imprumut in valoare de 100 de milioane de lei pentru a putea efectua lucrari de reabilitare, in vederea indeplinirii normelor europene de mediu. In cazul in care nu sunt respectate cerintele de mediu, termocentralele din Romania risca sa fie inchise de anul viitor. Imprumutul va fi contractat sub forma unui credit de investitii in vederea finalizarii lucrarilor pentru modernizarea blocului energetic 6. Creditul va fi derulat pe o perioada de 15 ani, cu o perioada de gratie de 4 ani, de la data semnarii contractului.

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 19 aprilie 2010.

Termocentralele risca sa fie inchise incepand de anul viitor din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana.