Managerii fondurilor speculative (hedge-fund) au incasat sume record in 2009, primii cinci castigand fiecare peste un miliard de dolari, gratie redresarii pietelor financiare, potrivit clasamentului anual al revistei AR Absolute Return+Alpha, citat de New York Times.

In frunte se situeaza americanul David Tepper, de la fondul speculativ Appaloosa Management, care a pariat pe redresarea bancilor si pe datoria gigantului american AIG, salvat de la faliment din fonduri publice in 2008. El a primit 4 miliarde de dolari in 2009 - record in domeniu.

"Pariem pe relansarea Americii", afirmase miercuri Tepper, care isi descria tehnica de tranzactionare drept un amestec intre analize detaliate si bun simt. "Cei care isi pastreaza gandirea limpede in timp ce restul se panicheaza o duc de obicei mai bine".

Finantistul american de origine ungara George Soros (Soros Fund Management) este pe locul doi, cu 3,3 miliarde de dolari. El este urmat de James Simmons (Renaissance Technologies), care a incasat 2,5 miliarde de dolari.

Americanul John Paulson, care conduce fondul omonim, este pe locul patru, cu 2,4 miliarde dolari. Pana in 2009, detinea recordul, cu o remuneratie de 3,7 miliarde dolari incasata in 2007. Pe locul cinci se situeaza Steve Cohen, de la Sac Capital, cu 1,4 miliarde dolari.

Jumatate dintre managerii din Top 10 au pierdut bani in 2008, inclusiv Tepper, in conditiile in care Appaloosa Investment Fund I a scazut cu 27% in 2008.

Doar trei dintre acestia - Soros (Nr. 2), James Simons (Nr. 3) si John Paulson (Nr. 4) au realizat profituri atat in 2008 cat si in 2009.

Paulson a devenit faimos in momentul in care a decis sa parieze impotriva ipotecilor subprime, la un moment in care rivalii sai nici macar nu auzisera de acestea. In acest fel a reusit Paulson sa devina numarul 1 in 2007, cu o remuneratie de 3,7 miliarde.

Acest clasament ia in calcul valoarea participatiilor detinute in fondul speculativ si bonificatiile primite. Cea mai mare parte a remuneratiei este formata din primele de management si din comisioanele de performanta. In general, un manager primeste drept bonificatie o parte substantiala din aprecierea fondului.

In total, cei mai bine platiti 25 de manageri de fonduri speculative din lume au incasat 25,33 miliarde dolari, aproape dublu fata de castigurile din 2008.

In 2007, considerat un an record, cei 25 au castigat 22,3 miliarde dolari.

Cea mai mica bonificatie din acest clasament este de 350 milioane dolari - o suma care atesta cat de bine sunt recompensati acesti manageri, in ciuda criticilor tot mai dese la adresa bonificatiilor acordate presedintilor marilor banci si ai firmelor de brokeraj.

Fondurile speculative au rulat in 2009 intre 1.200 si 1.300 de miliarde dolari, in intreaga lume, fata de 2.000 de miliarde dolari inaintea crizei care a izbucnit in 2008.

De notat faptul ca in Congresul american exista o presiune tot mai mare de a cataloga aceste sume drept venituri, si nu castiguri de capital, care sunt taxate mai putin decat prima categorie.