Economia SUA are un drum lung de parcurs pana cand rata somajului, aflata in prezent la cote ridicate, va cobori substantial, sustine Lawrence Summers, consilierul pe probleme economice de la Casa Alba, relateaza AFP.

"Avem un drum lung de parcurs. Am mostenit o situatie teribila, cele mai dificile probleme economice de la Marea Depresiune incoace pentru tara noastra", a declarat Summers intr-un interviu pentru CNN.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care economia nationala a inceput sa dea semne de revigorare. Cu toate acestea, rata somajului s-a mentinut in ultimele trei luni la nivelul de 9,7%, reducerea acesteia ramanand o prioritate pentru administratia Obama.

"Este prioritatea presedintelui ca oamenii sa aiba din nou locuri de munca. De aceea, a si semnat legea de acordare a unor stimuli companiilor care angajeaza someri", a completat Summers.

De la inceperea recesiunii in decembrie 2007, in jur de opt milioane de americani si-au pierdut locurile de munca. Aproximativ 15 de milioane de americani sunt in prezent someri.

Rata somajului din Statele Unite s-a mentinut in martie la 9,7%, numarul somerilor fiind de aproximativ 15,0 milioane, potrivit datelor Departamentului Muncii. In luna martie, in economia SUA au fost create 162.000 de locuri de munca, aceasta fiind cea mai mare crestere a numarului locurilor de munca din ultimii trei ani.

Numarul locurilor de munca nou create a crescut cu mult comparativ cu luna februarie, cand acestea au scazut cu 14.000.