Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Marile economii ale lumii, aproape de un acord pentru o taxă bancară globală

Marile economii ale lumii sunt aproape de un acord privind instituirea unei taxe la nivel mondial pentru bănci, declara premierul Marii Britanii, Gordon Brown, citat de Financial Times. Germania, Franţa şi Marea Britanie sunt de acord în termeni generali privind necesitatea unei taxe, a spus el, adăugând că speră şi la adeziunea Statelor Unite.

Premierul britanic a subliniat ca sunt şanse reduse ca o înţelegere in acest sens să fie încheiată la următoarea reuniune G20, din iunie. Sunt totusi sperante pentru reuniunea programata in luna noiembrie, in Coreea de Sud. "Relaţia între bănci şi societate trebuie să se schimbe", a completat premierul britanic.

Şomajul în Europa de Est va depăşi 10% în 2010

Şomajul în Europa Centrală şi de Est ar urma să depăşească 10% din populaţia activă în acest an, deşi ţările din această regiune erau mai puţin afectate decât cele din Europa Occidentală înainte de criza economică, arata Institutul de studii economice comparate din Viena.

Înainte de criza economică şi financiară, rata medie a şomajului în aceste ţări se situa în jur de 6,5%, mai puţin decât rata afişată de ţările din Europa Occidentală. Vor trece între trei şi cinci ani până când rata şomajului în ţările din Europa Centrală şi de Est să revină la nivelul de dinainte de criză.

Potrivit previziunilor pentru anul 2010 se estimeaza o rată a şomajului de 20% în Letonia, 13% în Slovacia şi peste 10% în Ungaria.

Sectoarele cel mai dur afectate sunt construcţiile şi industria, în timp ce serviciile şi sectorul public ar urma să aibă mai puţin de suferit din cauza lipsei locurilor de muncă.

BVB - locul trei într-un clasament privind evoluţia pieţelor Bursa de Valori de la Bucureşti

(BVB) a crescut cu aproape 30% în primele trei luni ale anului, înregistrând a treia performanţă într-un clasament care include 81 de state. Pieţele de capital din Ucraina şi Estonia au avansat cu 58,87%, respectiv 41,36%, în perioada ianuarie-martie, potrivit datelor companiei britanice de cercetare Bespoke Investment Group. Din cele 81 de ţări analizate, doar 12 au scăzut în acest an, cel mai mare declin, de 31,4%, fiind înregistrat de bursa din Bermude. În Europa Centrală şi de Est, bursa din Ungaria a crescut cu 17,26%, piaţa din Letonia cu 16,91%, iar cea din Cehia cu 9,44%. Cu o creştere de 5,27% de la începutul anului, SUA se situează sub media celor 81 de state, de 6,94%.

Rusia a avut cea mai bună evoluţie din rândul marilor economii emergente, cu o creştere de 11,38%, urmată de Brazilia - 3,61% şi India -1,3%. Piaţa de capital chineză a coborât cu 3,96%.

Casa Alba: Somajul nu va scadea in perioada urmatoare

Economia SUA are un drum lung de parcurs pana cand rata somajului, aflata in prezent la cote ridicate, va cobori substantial, sustine Lawrence Summers, consilierul pe probleme economice de la Casa Alba. "Avem un drum lung de parcurs. Am mostenit o situatie teribila, cele mai dificile probleme economice de la Marea Depresiune incoace pentru tara noastra", a declarat Summers intr-un interviu pentru CNN.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care economia nationala a inceput sa dea semne de revigorare. Cu toate acestea, rata somajului s-a mentinut in ultimele trei luni la nivelul de 9,7%, reducerea acesteia ramanand o prioritate pentru administratia Obama. Numarul somerilor este de aproximativ 15 milioane, potrivit datelor Departamentului Muncii din SUA.