O taxa bancara impusa bancilor din UE, care va fi luata in discutie de ministrii de finante ai UE in aceasta luna, ar putea genera venituri anuale de cel putin 50 de miliarde de euro, arata un studiu al Comisiei Europene, publicat marti si citat de AFP.

Propunerile pentru o astfel de taxa, "imbratisata" de Suedia, care are deja o taxa nationala aplicata bancilor, ar putea fi utilizate pentru planuri de salvare in cazul unei alte crize bancare.

Taxarea bancilor din UE "ar putea genera venituri substantiale, limitand, in acelasi timp, comportamentul inadecvat al institutiilor financiare", se arata in documentul publicat, marti, de CE.

Impozitul de 0,036%, aplicat in prezent in Suedia, ar genera circa 13 miliarde de euro in UE, in timp ce aplicarea ratei avuta in vedere de executivul american, de 0,15%, ar produce venituri de peste 50 de miliarde de euro.

Si premierul Marii Britanii, Gordon Brown, declara luni, citat de Financial Times ca marile economii ale lumii sunt aproape de un acord privind instituirea unei taxe la nivel mondial pentru banci.

Germania, Franta si Marea Britanie sunt de acord in termeni generali privind necesitatea unei taxe, a spus el, adaugand ca spera si la adeziunea Statelor Unite.

Premierul britanic a subliniat ca sunt sanse reduse ca o intelegere in acest sens sa fie incheiata la urmatoarea reuniune G20, din iunie. Sunt totusi sperante pentru reuninunea programata in luna noiembrie, in Coreea de Sud.