Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI respinge acuzatiile ca ar fi alimentat criza din Europa Centrala si de Est

Fondul Monetar International respinge acuzatiile viceguvernatorului bancii centrale a Cehiei, Mojmir Hampl, care a declarat saptamana trecuta ca FMI a alimentat criza economica din Europa Centrala si de Est pentru a determina statele din regiune sa ii ceara ajutorul. Gerry Rice, directorul adjunct al departamentului de relatii internationale al FMI, a precizat ca aceste declaratii "sunt in contradictie cu situatia reala, sfidand in acelasi timp bunul simt si discernamantul comunitatii internationale". "Din contra, FMI a ajutat la combaterea crizei, prin actiuni rapide si decisive", a declarat Gerry Rice, care a adaugat ca Cehia se numara printre tarile care sustin Fondul, inclusiv prin resurse financiare.

Viceguvernatorul bancii centrale a Cehiei a declarat vineri ca FMI a alimentat anul trecut criza economica din Europa emergenta, prin interpretarea in mod gresit a anumitor date, pentru a crea o situatie care sa determine statele din regiune sa ceara ajutorul institutiei.

Numarul restantierilor la banci a crescut cu 3,6% in februarie, la peste 222.000 persoane

Numarul persoanelor fizice si juridice care aveau restante la credite a crescut cu 3,6% in luna februarie, la 222.374 persoane, potrivit datelor remise Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de Centrala Riscurilor Bancare (CRB). Acestia datorau bancilor 9,42 miliarde de lei, cu 8,8% mai mult decat in luna anterioara.

Creditele acordate de banci populatiei si companiilor aveau, la finele lunii februarie, un sold de 224,39 miliarde de lei, fata de 224,29 miliarde de lei in ianuarie si 226,39 miliarde de lei la sfarsitul lui 2009. Ponderea restantelor in total credite a ajuns la 4,20% in februarie, cu 0,34 puncte procentuale mai mult decat in luna anterioara. In decembrie 2009, ponderea restantelor in soldul creditelor era de 3,46%.

Grecii se gandesc sa lase balta FMI si cauta surse de finantare in SUA

Grecia se intoarce cu fata catre americani in incercarea de a-si finanta datoriile, dupa ce premierul Papandreu a obtinut „pe surse” informatia ca FMI va cere masuri suplimentare de austeritate in schimbul primirii ajutorului financiar, scrie Market News International.

Statul elen incearca astfel sa isi asigure din alta parte finantarea pe termen scurt de care are nevoie (10 miliarde de euro pana la finele lui mai 2010), chiar daca in mod oficial Papandreu neaga ca ar fi demarat deja negocierile cu americanii.O deplasare in SUA a premierului Papandreu este confirmata si de Financial Times, care precizeaza ca premierul elen va pleca in 20 aprilie in SUA pentru a discuta cu reprezentantii unor fonduri americane specializate in investitii pe pietele emergente.

Renault, Nissan si Daimler vor prezenta miercuri planul de asociere

Constructorul auto francez Renault, partenerul sau japonez Nissan si grupul german Daimler prezinta astazi la Bruxelles, planul lor de asociere, potrivit unor surse din sectorul de profil. Reprezentantii Renault si Daimler au discutat despre un parteneriat care sa le permita cresterea competitivitatii prin impartirea costurilor si o prezenta mai puternica pe piata. Grupurile vor anunta un acord care va include un schimb simbolic de actiuni, potrivit surselor.

Renault detine o participatie de 44,3% la Nissan, in timp ce compania japoneza are in proprietate 15% din actiunile partenerului francez.

Daimler vrea sa beneficieze de experienta Renault in productia de masini mici, in timp ce grupul francez si Nissan ar putea beneficia de cunostintele constructorului german in domeniul motoarelor.